Rikspolischefen självkritisk efter kravaller

Rikspolischef Anders Thornberg efter mötet med justitieutskottet. Bild: Christine Olsson/TT

Politik (TT)

Rikspolischefen Anders Thornberg är självkritisk efter helgens kravaller.

– Det är ett misslyckande att vi inte har kunnat förutse detta, naturligtvis, säger han.

Rikspolischefen kallar påskhelgens våldsamma upplopp i samband med högerextremisten Rasmus Paludans planerade möten och koranbränningar för exceptionella och fasansfulla.

– Vi hade inte underrättelser om det här. Vi trodde inte att vi skulle mötas av sådant här besinningslöst våld, så här organiserat, säger Anders Thornberg efter ett möte med riksdagens justitieutskott.

Delvis organiserat

Förundersökningar pågår efter kravallerna i bland annat Örebro, Norrköping och Malmö. En mängd filmer och ögonvittnesskildringar finns.

– Vi har en väldigt god bild av vad som hänt. Vi har mycket dokumentation. Vi gör allt för att kunna lagföra de här personerna och se till att de hamnar bakom lås och bom, säger Thornberg.

– Min uppfattning är att det delvis har varit organiserat, men det har också varit medborgare från lokalsamhället, så långt ner i åldrarna som 10-15-åringar, mammor och medelålders män, säger Thornberg.

Han säger att polisen nu kommer att göra en särskild utvärdering med anledning av helgens händelser. Den ska gå på djupet om de bakomliggande orsakerna, vad som hände, om det fanns brister i polisens utrustning och organisering. Även forskare, poliser från andra länder, skyddsombud och fack ska delta i utvärderingen.

Tårgas och vattenkanoner

Polisen ska även se över allt vad gäller utrustning – tårgas, vattenkanoner, beanbags (påsar med små hagel) med mera.

På frågan varför det inte har gjorts tidigare, svarar Thornberg:

– Vi har inte haft behov av det tidigare. Vi har inte utsatts för sådana här händelser tidigare.

Rikspolischefen har inte begärt något specifikt av rättspolitikerna med anledning av kravallerna i helgen.

– Just nu handlar det inte om pengar eller ny lagstiftning, säger Thornberg.

Justitieminister Morgan Johansson (S) deltog också i mötet med justitieutskottet. Även han kallar händelserna för exceptionella.

Han vill inte tala om händelserna i termer av misslyckande, utan vill nu utvärdera vad som hänt.

Borde varit fler

– Det är väl uppenbart att på en del av de här platserna borde man ha varit betydligt mer manskap på plats. Och det berodde i sin tur på vilken underrättelse man hade, säger Morgan Johansson.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att rikspolischefen gav justitieutskottet bra information.

– Det viktigaste var att han bekräftade att vattenkanoner, men även beanbags hade kunnat göra skillnad under upploppen, säger Forssell.

Han kritiserar samtidigt justitieministern för att "avfärda" vissa nya verktyg mot brottsligheten som polisen tidigare bett om, som "symbolpolitik". Det handlar framförallt om att göra det straffbart att delta i ett kriminellt gäng.

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson tycker att regeringen kunde gjort mer.

– Det är klart att polisen hade varit betydligt bättre rustad om man hade haft vattenkanoner, gummikulor och så kallade beanbags i sin vapenlåda vid sådana här upplopp.

TT: Men det kan ju polisen själv fatta beslut om?

– Regeringen hade kunna avsätta pengar till den utrustning som krävs, säger Carlson.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT