DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Rekordmånga söker till naturbruksprogrammet

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Trycket på ansökningarna till Naturbruksprogrammet har i år nått den högsta nivån sedan 2009, skriver Gröna arbetsgivare i ett pressmeddelande.

Naturbruksgymnasierna stiger i popularitet hos landets elever, enligt ny statistisk som sammanställts av Naturbruksgymnasiernas förening. I samband med att yrkesförberedande program gjordes om till yrkesprogram sjönk antalet sökande till naturbruksgymnasierna och det är först i år som statistiken nästan nått ikapp med 2009, innan reformen.

Totalt har 3822 elever sökt naturbruksprogrammet till hösten 2021 i första hand. En del i att allt fler söker till programmen är Kampanjen Jobba Grönt, genom vilket arbeten och utbildningar synliggjorts för elever.

– Det här kommer inte som någon stor överraskning för oss då vi har sett att det har ökat varje år sedan den låga noteringen 2016, men det känns ändå riktigt bra att vi äntligen är uppe på de nivåer vi hade 2009 och ökningen har varit kraftig på slutet. Det arbete som görs i hela branschen har givit resultat, säger Kristine Wiklund, kompetensförsörjningsexpert på Gröna arbetsgivare, i pressmeddelandet.

Pressmeddelande: Statistiken visar att branschernas arbete lyckas få unga att ta steget in i de gröna näringarna.