DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Regeringen vill tala säkerhet med oppositionen

Utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff efter utrikes- och försvarsutskottets gemensamma möte om det säkerhetspolitiska läget. Bild: Jessica Gow/TT

Försvar (TT)

Regeringen öppnar för överläggningar med oppositionen om försvaret och säkerhetspolitiken i ljuset av det skärpta läget.

Men exakt i vilken form vill den återkomma om.

"Vi kommer att följa upp diskussionerna om den säkerhetspolitiska utvecklingen med fördjupade samtal, inklusive i etablerade format" uppger statsminister Magdalena Andersson (S) i en skriftlig kommentar.

Hon ger den med anledning av att oppositionen, senast gemensamt framfört av Centerledaren Annie Lööf och Moderatledaren Ulf Kristersson, vill ha partiledaröverläggningar och att försvarsberedningen återinkallas. Bakgrunden är det ökade hotet från Ryssland mot Ukraina och kraven från Moskva, bland annat om att Sverige och Finland inte ska få samarbeta och öva med förvarsalliansen Nato.

Dialog

"I en orolig tid som denna krävs stabilitet och regeringen värnar dialogen med övriga partier i riksdagen" framhåller Andersson.

Det är angeläget, framhåller hon, att ha dialog med partierna om vad regeringen har gjort och vad den gör med anledning av läget.

Efter ett möte med riksdagens försvars- och utrikesutskott lyfter utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist fram det fortsatt mycket spända säkerhetspolitiska läget i Sveriges omvärld.

– Det är en av de allvarligaste situationerna vi har haft på flera årtionden. Det är därför vi måste arbeta fullt ut både med att anpassa vår egen försvarsmakt, men också väldigt mycket med diplomatiska insatser, säger Ann Linde.

– Ingen vill se en militär konfrontation någonstans, särskilt inte när det gäller Ukraina, där det faktiskt finns risk för någon form av militär attack. Det är det riktigt allvarliga just nu.

Kräver översyn

Moderatledaren Ulf Kristersson och Centerledaren Annie Lööf har krävt att försvarsberedningen, där riksdagens alla partier ingår, omedelbart bör återinkallas och ges i uppdrag att snabbt göra en översyn av det rådande försvars­beslutet.

Peter Hultqvist säger att regeringen är intresserad av att föra en dialog med partierna i riksdagen.

Men han vill inte svara på i vilken form detta ska ske.

– Vi får återkomma kring formerna för hur det ska se ut, säger Hultqvist.

Statsminister Magdalena Andersson säger i en skriftlig kommentar: