KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Regeringen kör över Lagrådet - "för Sverige"

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) går vidare med förslaget om en undantagslag för Cementas kalkbrytning på Gotland. Bild: Robin Ek/ TT

Ekonomi (TT)

Regeringen kör över Lagrådet och kritiken om undantagslag som bryter mot grundlagen. Kalkbrytningen hos Cementa i gotländska Slite måste kunna fortsätta ett tag efter oktober.

– Det skulle bli en allvarlig situation om det blev stopp i cementproduktionen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Både han och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) ger vid en pressträff besked om att regeringen, som läget är, i praktiken inte har något alternativ än att lägga Lagrådets skarpa invändningar åt sidan.

De hävdar båda att det är ett beslut som handlar om det bästa för Sverige, inte för att gynna ett enskilt företag som fått nej i både Mark-och miljööverdomstolen och senare Högsta domstolen.

– Detta gör vi inte för något enskilt företag utan vi gör det för att Sverige ska fungera väl. Det är regeringens skyldighet att jobba på det viset, säger Ibrahim Baylan.

Nej i juli

Mark- och miljööverdomstolen avvisade i juli Cementas ansökan om att fortsätta och utöka brytningen av kalksten för cementproduktion efter den 31 oktober i år, då det nuvarande tillståndet går ut. Högsta domstolen tog inte upp bolagets överklagan.

Några språkliga justeringar är det enda som görs i den proposition för en tilllfällig undantagslag som regeringen nu lämnar till riksdagen.

Propositionen ska nu snabbehandlas i riksdagen och om allt går som regeringen önskar ska lagen, med två tillfälliga ändringar i miljöbalken, kunna träda i kraft den 15 oktober. När det har skett kan regeringen snabbt ta beslut om den ansökan som Cementa redan skriver på, om att få förlänga det nuvarande tillståndet och fortsätta bryta den volym sten som återstår inom ramen för det tillståndet.

Det ger Cementa respit att ta fram en ny, genomarbetad ansökan för ett nytt, längre tillstånd.

De båda ministrarna understryker att brist på cement kan ge svallvågor in i flera samhällssektorer. Cementas anläggning på Gotland står för den större delen av produktionen i landet.

– Det skulle bli en mycket allvarlig situation om vi fick ett driftstopp, säger Per Bolund.

Tar inte lätt

Per Bolund förklarar också att läget nu är en extraordinärt.

Därför läggs förslaget fram, trots att flera tunga remissinstanser, inklusive Lagrådet, sågat förslaget.

– Lagrådets kritik mot de här förslagen är allvarlig och det är inte något som regeringen tar lätt på, säger Ibrahim Baylan.

Han betonar att det är en mycket komplicerad fråga där regeringen tagit beslut för att möta en allvarlig situation.

Längre tid

Cementa, som alltså skriver på en ny ansökan om tillstånd, har bett om mer tid för förlängningen än de åtta månader som varit aktuella nu. Men Per Bolund vill inte ge klart besked om huruvida Cementa kan få bryta kalk längre än fram till nästa sommar.

– Vi tar hänsyn till tidsbegränsningen i nästa steg, säger Per Bolund.

– Men mängden kalk är densamma, säger Ibrahim Baylan, och förklarar att det inte är fråga om att bryta mer kalk än vad Cementas gamla tillstånd medgett.

För att minska sårbarheten kommer det att krävas ytterligare kraftansträngningar från olika intressenter, påpekar Per Bolund.

– Det är inte en kris som kan lösas med en åtgärd, säger Bolund.

Lars Larsson/TT