CORONARESTRIKTIONERNA

Regeringen ger besked om covidåtgärder

Nya besked om åtgärder för att stoppa smittspridningen väntas. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset (TT)

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har flaggat för att nya restriktioner är på gång för att stoppa smittspridningen. I eftermiddag ger de besked om vad som kan väntas.

Statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) har kallat till pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

I förra veckan aviserade Tegmark Wisell och Hallengren att de planerar för nya smittskyddsåtgärder, som kan införas redan den här veckan. Det handlar bland annat om att återinföra allmänna råd om att hålla avstånd och undvika trängsel.

Även rekommendationen om att jobba hemifrån kan återinföras, om än i något mildare form.

FHM har föreslagit att arbetsgivarna ska se till att anställda kan arbeta hemifrån -- i viss mån. Dessutom ska möten hållas digitalt om det är möjligt, och större samlingar undvikas.

Regeringen har även aviserat att vaccinationsbevis kan komma att införas för restauranger, gym och liknande och att ett förslag om det ska remitteras. Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

Regeringen har också flaggat för att karensavdraget snart kan slopas igen för att underlätta för människor att stanna hemma från jobbet vid symtom.

Maria Davidsson/TT