DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Regeringen föreslår krisstöd till bönder

Regeringen kommer med ett krisstöd till bönderna, erfar TT. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Politik (TT)

Regeringen kommer inom kort med ett förslag på krisstöd till bönderna, erfar TT.

Målet är att pengarna ska kunna betalas ut till sommaren.

Regeringen har nu studerat Jordbruksverkets analys av det ekonomiska läget för svenskt jordbruk. Bedömningen är att stigande priser på viktiga insatsvaror för lantbruk, som konstgödsel, el och diesel, gör att bönderna behöver extra stöd.

Ett förslag på hur det extra stödet ska se ut ska presenteras inom kort, enligt uppgift till TT.

I riksdagens finansutskott finns brett stöd för ett krisstöd till bönderna. Centern har föreslagit en "nödmiljard" och förväntar sig att den ska finnas med i vårändringsbudgeten i april.

Sänkt dieselskatt

Ett förslag är att nedsättningen av dieselskatten ska dubbleras för bönderna och att lantbrukare som använder mycket el ska kompenseras.

Miljöpartiet har presenterat ett eget stödpaket till bönderna och vill inte se någon subvention av fossila bränslen.

Däremot stödjer de borgerliga partierna Centerns idé.

– Ja, vi stödjer att en krismiljard snabbt måste tas fram till jordbruket. Vi bereder frågan i utskottet kring hur den ska utformas och distribueras för att bäst nå fram, säger KD:s ledamot i finansutskottet Jakob Forssmed.

– Jag har uttalat vårt principiella stöd, säger SD:s Oscar Sjöstedt.

Springer före

Moderaternas Edward Riedl säger att det viktiga är att få till stånd en snabb utbetalning till lantbrukarna.

– Vi har kommit fram till att vi kan få en snabb nedsättning av dieselpriset med nästan två kronor litern och ett reducerat elpris så att vi täcker in trädgårdsodlare och andra, säger han.

Det återstår nu att se om regeringen hinner presentera sitt förslag innan riksdagen fattar beslut om ett tillkännagivande till regeringen.

– Nu finns en majoritet att gå vidare med den här huvudinriktningen. Om de (regeringen) springer före utskottet så förväntar vi oss att det ser likadant ut, men det är väl bra om de börjar arbeta med det, säger Edward Riedl (M).

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT