DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Rapport: Katastrofal start på året för frisörföretagen

Nu släpper restriktionerna, men det är en klen tröst för landets frisörföretag. En barometer vittnar om ett kritiskt läge.

I Frisörbarometern uppger nästan 70 procent att bokningsläget i januari minskat jämfört med ett vanligt år vid samma tidpunkt. Några har gått i konkurs medan andra inte är långt därifrån.

Av de som upplevt en minskning är de förlorade intäkterna det som påverkat företagets ekonomiska situation mest. Orsaken till tappad intäkt är otvivelaktigt kundernas avbokningar (90 procent), både på grund av egen sjukdom men också på grund av att man suttit i karantän.

En fjärdedel av salongerna besväras dessutom av höga fasta kostnader och där är det tydligt att lönekostnader och sjuklön är extra tunga poster för arbetsgivarna.

– Det har varit, och är, en otroligt ansträngande tid för landets frisörer. Vår önskan är att stöden åtminstone gäller våren ut. Andra alternativ är att införa sänkt arbetsgivaravgift och en tidsbegränsad momsbefrielse, säger Staffan Westman, vd på Frisörföretagarna, i ett uttalande.

Frisörbarometern special i januari månad 2022