BOMARKNADEN

Prisfallet på lägenheter i Stockholm avtar

En tillfällig paus i boprisfallet i Stockholm, enligt Danske Bank. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Prisfallet på lägenheter i Stockholm avtog under november, enligt Danske Banks boprisindikator. Inbromsningen spås vara tillfällig.

Nedgången stannade av jämfört med oktober. Mindre lägenheter under 100 kvadratmeter föll något, men större steg faktiskt i pris, enligt Boprisindikatorn. Det gjorde att priserna sammantaget höll i sig.

Fast det bromsade prisfallet är bara tillfälligt. Priserna kommer att sjunka ytterligare, enligt Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank.

”Stockholms bostadsrättspriser tog vad som ser ut som en välbehövlig andhämtningspaus i den kraftiga nedgång som skett hittills under året. Men med tanke på att den fulla effekten av Riksbankens gjorda och kommande höjningar ännu inte syns i bostadsräntorna så lär nedgången ta förnyad fart inom kort", skriver han i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Därtill ligger amorteringskraven fast, reallönerna fortsätter falla, elpriserna skjuter fart igen, arbetsmarknaden vacklar och värdet på hushållens finansiella tillgångar fortsätter även de ner. Sammantaget pekar egentligen allt på ett fortsatt prisfall."