CORONARESTRIKTIONERNA

Positiva virustrenden fortsätter

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, medverkar under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Coronaviruset (TT)

I stort sett alla pilar pekar åt rätt håll vad gäller virusspridningen i Sverige.

– Trenderna pekar alla entydigt åt ett håll, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten (FHM).

Den positiva trenden fortsätter också globalt, även om smittspridningen ligger på extremt höga nivåer.

– Vi är definitivt fortfarande mitt i en pandemi, konstaterar Anders Tegnell på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

De stora regionerna i Sverige har alla en snabb minskning i antal smittofall.

– Nu har flera andra varianter dykt upp, men ingen av dem är i närheten av att vara dominerande så här långt, men vi ser en del oroande tendenser, säger Anders Tegnell.

Tre döda

– Det är kanske framför allt den som heter delta som har kommit till att bli den variant som både i Sverige och Europa har blivit den mest oroande.

– Deltavarianten verkar vara annorlunda och kan ha den kapaciteten.

Den positiva långsiktiga svenska trenden innebär ett klart fallande antal fall. De senaste 14 dagarna är registrerat 137 fall på 100 000 invånare.

Ytterligare tre dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, enligt FHM. Därmed har nu totalt 14 565 smittade personer avlidit i Sverige.

Hittills har 1 082 729 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Över fyra miljoner

Samtidigt fortsätter vaccineringarna i landet. Fram till nu har 4 046 103 personer fått åtminstone en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 49,4 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 1 991 440 fått två doser, motsvarande 24,3 procent.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.