Politiska föredettingar står högt i kurs

Förre statsminister Göran Persson gick till konsultvärlden 2007. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Politisk erfarenhet och kunskap röjer väg för nya jobb. Påtryckarbranschen är en alternativ arbetsmarknad för åtskilliga ex-politiker.

Strömmen av politiker som lämnar maktens boning och går till påtryckarbranschen, speciellt ett valår, ökar snabbt. I det nya jobbet är uppgiften att med handfasta riktlinjer lotsa företag förbi hinder och problem i den politiska sfären.

Efter valet 2014 gick 64 procent av alliansregeringens rådgivare vidare till påtryckarjobb. Av dem som jobbade åt S-MP-regeringen 2014–2021 fortsatte 59 procent till PA-branschen, skriver Dagens Samhälle.

– En väldigt stor del av näringslivet är beroende av politiska beslut och har därmed intresse av att påverka besluten, säger Stefan Svallfors, professor i sociologi vid Institutet för framtidsstudier i Stockholm.

Intresset för branschen stegrades rejält i samband med folkomröstningen om ett svenskt EU-medlemskap 1994. Näringslivets organisationer satsade stora belopp på ja-sidan samtidigt som sossar och moderater arbetade för ett svenskt medlemskap.

Trenden är den samma på kommunal nivå. Tydligast är det i Stockholms stad, där mer än var fjärde ledamot i fullmäktige arbetar som PR-konsult.

Om finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) politiska karriär får ett abrupt slut efter höstens val, så kan hon med all säkerhet räkna med stora famnen från sina forna arbetsgivare, spekulerar webbtidningen.

Dagens Samhälle: Fjärde statsmakten växer – här är politikerna som blivit PR-konsulter