ELKRISEN

Politisk oenighet om elproduktionen

Elektrifieringen kräver mer el men riksdagspartierna är oeniga om hur stor roll kärnkraftens bör ha. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Elektrifieringen i samhället måste öka för att uppnå klimatmålet om ett nettonollutsläpp av växthusgaser. Det är riksdagspartierna i stort sett överens om. Men hur elen ska produceras råder det delade meningar om.

Elektrifieringsstrategin som regeringen har tagit fram pekar på att elanvändningen kan dubbleras fram till år 2045.

Riksdagspartierna är eniga om att elektrifieringen behöver öka men när SVT frågade dem varifrån elen ska komma blir splittringen i frågan tydlig, särskilt när det gäller kärnkraften.

M, KD, L och SD anser att kärnkraften måste vara kvar efter 2040 för att säkra elförsörjningen, men det anser inte V och MP.

– Idag är kärnkraften jätteviktig för elproduktionen och kommer att vara det en lång tid framöver, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till SVT.

Riksdagens beslut om att Sveriges elproduktion till 100 procent ska vara förnybar är också något som partierna ser olika på.

S, V, C och MP tror att målet kan nås men det tror inte M. SD, KD och L uttrycker att de är tveksamma till om det går med dagens politik.

SVT: Splittring i elpolitiken – partierna oense om hur elen ska produceras