Partivänner vänder Boris Johnson ryggen

Brittiske premiärministern Boris Johnson befann sig på tjänsteresa i Indien när parlamentet röstade om att utreda hans eventuella lögner. Bild: Ben Stansall/Pool via AP/TT

Storbritannien (TT)

Trycket är fortsatt högt på Boris Johnson efter fester i den brittiska premiärministerns residens under coronanedstängningarna.

Flera av hans partikamrater gick över till motståndarsidan och röstade för en formell utredning om Johnson ljugit i parlamentet.

Själv befann sig Johnson i Indien under omröstningen.

Omröstningen gick snabbt, med ett enkelt "aye" – ja – från ledamöterna utan att förslaget gick till formell rösträkning.

Omröstningen är en direkt temperaturmätare för stödet för Johnson. Skandaler med fester under coronapandemin, samt en politiskt skakig tid för regeringen, har fått förtroendet att falla för premiärministern.

Johnson blir den förste brittiske premiärministern som utreds för misstankar om att ha ljugit och vilselett parlamentet.

"Showen är över"

Krav kom på hans avgång, vilket varit vanligt de senaste månaderna. Men den här gången även från högt uppsatta konservativa partimedlemmar:

– Premiärministern borde ha varit borta från posten sedan länge. Premiärministern borde veta att showen är över, sade förre ministern Steve Baker enligt tidningen The Independent.

Flera andra partivänner vädrar olust över Johnsons beteende – både under nedstängningen och hanteringen av krisen efteråt. Dessutom oroar sig flera konservativa ledamöter över personliga bakslag i nästa val, då opinionen blivit allt mer regeringskritisk.

– Det som vi behandlade i dag handlar om denna institutions själ. Jag älskar detta ställe, och tror att idealen ska vara högt ställda. Vad som sägs här betyder något, sade William Wragg som leder parlamentets konstitutionsutskott. Han hade hotat med att föreslå ett misstroendevotum inför omröstningen.

Förslaget om en omröstning kom från oppositionspartiet Labour. Sent på torsdagseftermiddagen föll rösterna, där ledamöterna fick rösta efter samvete och inte partilinje.

Det blev ett bakslag för premiärministern, som kan leda till hans avgång. Det är praxis att en minister avgår om den oberoende parlamentsutredningen slår fast att ministern ljugit i parlamentet. Något som Labourledaren Keir Starmer kräver:

– Den enkla principen är att ärlighet, integritet och att säga sanningen har betydelse i politiken.

Utdragen process

Men det kan ta tid att genomföra utredningen. Polis granskar fortfarande fler fall av misstänkta brott mot coronalagstiftning. Dessutom pågår ytterligare en oberoende parlamentsutredning om händelserna, ledd av Sue Gray.

Johnson har redan fått böter för att sammankomster i bland annat trädgården på 10 Downing Street i London.

Boten rör specifikt en födelsedagssammankomst i juni 2020.

Premiärministern har betalat. Och bett om ursäkt. Men det kanske inte är tillräckligt för det konservativa partiet Tories ledare.

Johnson själv befinner sig på resa i Indien under omröstningen, med kommentaren att han "måste göra jobbet" som premiärminister.

Grim Berglund/TT