DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Oväntat bakslag för tysk industri

Bild: Mostphotos

Ekonomi (TT)

Orderingången till den tyska industrin sjönk med 3,7 procent i maj jämfört med månaden före, enligt federal tysk statistik. Nedgången är oväntad och följer på en ökning för orderingången i april med 1,2 procent.

I stället för en nedgång hade analytiker i snitt räknat med en ökning för den tyska industrins orderingång i maj med 1 procent, enligt en Reutersenkät.

Minskad efterfrågan från länder utanför eurozonen bidrog till utvecklingen. Orderingången för maskiner och fordon föll samtidigt med 4,6 procent.

Thomas Gitzel, ekonom på VP Bank, tror att nedgången kan vara en effekt av komponentbrist.

– Om företag inte kan hantera beställningar till följd av brist på insatsvaror kommer inga order att läggas, säger han i en kommentar.

Han tillägger att det även kan handla om en effekt där efterfrågan på möbler och hälsovårdsprodukter normaliseras i takt med att pandemin avtar.

Den tyska ekonomin, präglad av strikta restriktioner sedan november, krympte med 1,8 procent under årets första kvartal. Under andra kvartalet räknar bedömare med en återhämtning i takt med att restriktionerna har mjukats upp.

Joakim Goksör/TT