Opec föreslår strypta oljekranar

Rysslands vice premiärminister Aleksander Novak som företräder Putinregeringen. Arkivbild. Bild: Tass/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Oljekartellen Opec ihop med Ryssland och andra stora oljenationer föreslår nu en produktionsminskning med 2 miljoner fat olja per dag. Det är den största begränsningen sedan 2020.

Dagens besked var i linje med förväntningarna och tidigare uppgång av oljepriset ligger nu kvar. Ett fat brent-olja handlas kring 92 dollar medan den amerikanska WTI-varianten i sin tur ligger på ett pris omkring 86 dollar.

Det fanns dock även förslag om att sänka produktionen med 1-1,5 miljoner fat per dag, enligt uppgifter till Bloomberg.

"Ett viktigt möte"

I praktiken kommer effekten av det nya kvotbeskedet från Opec och Ryssland inte att bli så stort, då flera av de berörda oljeländerna redan på egen hand strypt sin produktion under befintliga kvotnivåer.

En stor produktionsminskning från Opecländerna har dock väntats leda till en kraftig reaktion från Biden-regeringen, som inför mötet försökt få Opecländer som Saudiarabien att stoppa kraftiga neddragningar. Det ska enligt källor i Vita huset bland annat diskuteras ett amerikanskt embargo mot export av bensin, diesel och andra raffinerade produkter från USA som ett motdrag om Opec skär ner för mycket.

Nytt sanktionspaket

Samtidigt är EU på väg att göra upp om ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, som kraftigt skulle begränsa den ryska möjligheten att finansiera sitt krig i Ukraina med oljeintäkter. USA försöker också få allierade bland G7-länderna att införa ett pristak på rysk olja.

Prisökningarna på råoljemarknaden är dock långt från de toppnivåer för året kring 115 dollar per fat som uppnåddes i juni i år.