DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

OECD sänker tillväxtprognoser

OECD,. med generalsekretaren Angel Gurria, sänker sin prognos för global tillväxt och varnar för inflationsproblem. Arkivbild Bild: Jacques Brinon AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

OECD varnar för inflationsproblem och sänker sin prognos för global tillväxt. I år beräknas tillväxten nu till 5,6 procent följt av en inbromsning till 4,5 procent 2022 och 3,2 procent 2023, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationens ekonomer.

Såväl USA, Kina som eurozonen går sämre än väntat, enligt OECD, som tidigare hade en global tillväxprognos för i år på 5,7 procent.

Enligt OECD har företag svårt att svara upp mot det kraftiga lyftet i efterfrågan i återhämtningen, vilket gett upphov till ett ökat inflationstryck i världen och flaskhalsar i globala värdekedjor.

Inflation största risken

OECD:s ekonomer räknar som de flesta ekonomer och centralbanker med att inflationstendenserna kommer att mattas av när efterfrågan och produktionsförhållanden normaliseras.

Men de pekar samtidigt ut en fortsatt hög inflation som den största risken för konjunkturen, då det skulle pressa centralbanker till mer långtgående penningpolitiska åtstramningar än planerat.

Huvudscenariot just nu är enligt OECD att inflationen bland medlemsländerna toppar på 5 procent för att gradvis röra sig ned mot 3 procent 2023.

Varningsflaggan från OECD höjs sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), i tisdags klargjort att Fed överväger att dra ned på sina stödköpsstimulanser snabbare då det ser ut som att återhämtningen är starkare än beräknat och inflationstrycket ser ut att hålla i sig till mitten av 2022.

Sänker USA-prognosen

OECD sänker tillväxtprognosen för USA – världens största ekonomi – som bedöms få en tillväxt på 5,6 procent i år, 3,7 procent 2022 och 2,4 procent 2023. Det kan jämföras med senast föregående prognos, där tillväxten i år beräknades till 6 procent följt av en tillväxt på 3,9 procent 2022.

Prognoserna för Kina sänktes också av OECD, till en tillväxt på 8,1 procent i år och 5,1 procent 2022 respektive 2023. Där låg prognosen tidigare på 8,5 procent i år och 5,8 procent 2022.

OECD-prognosen för eurozonen är en tillväxt på 5,2 procent i år, 4,3 procent 2022 och 2,5 procent 2023. Det kan jämföras med en tidigare prognos på 5,3 procent 2021 och 4,6 procent 2022.