Nyfiken Bezos gör sig redo för rymdfärd

En byggnad i Van Horn, Texas, varifrån Jeff Bezos ska åka till rymden, har fått en väggmålning föreställandes mångmiljardären inför resan. Bild: Sean Murphy/AP/TT

Rymden (TT)

Spänd och nyfiken – men inte nervös. Det säger miljardären Jeff Bezos att han är inför rymdfärden ombord sin egen New Shepard.

– Folk frågar om jag är nervös. Men det är jag inte riktigt. Jag är förväntansfull och nyfiken. Jag vill veta vad vi kommer att lära oss, säger Bezos inför uppskjutningen klockan 15 i dag.

På dagen 52 år efter Neil Armstrongs första steg på månen ska Jeff Bezos bli den första miljardären att... Nej, Richard Branson hann före med sin resa i Virgin Galactic den 11 juli.

Men det spelar ingen roll, menar Bezos. Det som i medierna har målats upp som en kapplöpning mellan miljardärerna Branson, Bezos och Elon Musk är inte en tävling. För den avgjordes redan 1961, säger han.

– Det finns en person som var först ut i rymden, hans namn var Jurij Gagarin och det var för länge, länge sedan, sade Bezos till NBC:s "Today show" på måndagen.

– Jag tror att jag kommer att vara nummer 570 eller något sådant. Det är där vi kommer att vara på listan, så det är ingen tävling. Det handlar om att bygga en väg ut i rymden så att kommande generationer kan göra otroliga saker, säger Bezos, en av världens rikaste personer.

Äldst och yngst

Förutom två piloter har Amazon-grundaren sin bror Mark Bezos, den 82-åriga piloten Wally Funk och den 18-årige nederländske studenten Oliver Daemen med sig på resan. De två sistnämnda blir de hittills äldsta respektive yngsta människorna i rymden.

Wally Funk är en av de 13 kvinnor som ingick i gruppen Mercury 13, som i skiftet mellan 1950- och 1960-talet valdes ut för att delta i en privatutbildning som kvalificerade dem att bli astronauter. Kvinnorna fick dock aldrig utöva yrket på grund av sitt kön.

– När Wally var en del av Mercury 13 visade hon bättre resultat än alla män i alla de tester de gjorde. Och vi kan bekräfta att hon 82 år gammal fortfarande visar bättre resultat än oss män. Vi har tränat tillsammans och hon utklassar oss alla, säger Bezos till "Today show".

Uppskjutning klockan 15

Medan Funk bjöds in av Bezos är Daemen den första betalande rymdturisten. Det är inte offentliggjort hur mycket han, eller snarare hans pappa – mångmiljonären Joes Daemen – betalade för biljetten. Men det var inte familjen Daemen som var den hemliga vinnaren av auktionen i juni, där någon betalade motsvarande 230 miljoner kronor för en biljett för att sedan dra sig ur på grund av en "schemakrock".

De sex i tisdagens besättning har förberett sig ordentligt för sin elva minuter långa resa, som är tänkt att krönas med knappt fyra minuters tyngdlöshet ovanför Karmanlinjen som brukar anses vara gränsen till rymden, innan det är dags att återvända till jorden.

Som högst når den drygt 18 meter långa New Shepard 106 kilometers höjd. På väg tillbaka mot jorden kommer den att bromsas av tre jättelika fallskärmar, innan den enligt plan ska landa i öknen inte långt från avskjutningsrampen.

Om vädret tillåter lyfter New Shepard klockan 15, svensk tid, från rymdbolaget Blue Origins uppskjutningsramp Launch Site One i västra Texas. Bolaget kommer att sända uppskjutningen och hela resan live på sin hemsida.

– Vi har tränat. Farkosten är redo. Besättningen är redo. Hela teamet är fantastiskt. Det känns riktigt bra, säger Bezos till NBC.

Fler flygningar i år

New Shepard har gjort 15 obemannade flygningar mot rymden och otaliga säkerhetstester, inklusive nödlandningar för att vara beredd vid eventuella explosioner.

Företaget har inte avslöjat vad som står på programmet härnäst, om allt går som planerat. Men ytterligare två flygningar är inplanerade under året och enligt vd:n Bob Smith "många fler" under 2022.

Och Blue Origin har även mer högflygande planer, bland annat håller man på att utveckla en månlandare som de hoppas att Nasa ska använda.

Bezos Blue Origin, Richard Bransons Virgin Galactic och Elon Musks företag Space X löper i kapp för att etablera sig inom rymdturismen. Men liksom Bezos säger sig Branson inte alls se det som en tävling om att komma först. Efter sin rymdresa häromveckan hälsade Branson till Bezos:

– Jag önskar honom allt gott. Jag ser fram emot att prata med honom om hans resa när han kommer tillbaka.

Martin Yngve/TT

Jeff Bezos och Wally Funk. Stillbild från en videofilm. Bild: Blue Origin/AP/TT