CORONARESTRIKTIONERNA

Nya testkrav tvingar gränsresenärer att vända

70-80 resenärer fick vända vid gränskontrollen vid Öresundsbron på tisdags morgonen. Bild: Anders Bjurö/TT

Coronaviruset (TT)

Kravet på covidtest för inresa i Sverige har redan resulterat i flera avvisningar vid Öresundsbron under tisdagsmorgonen.

Resenärer som inte känner till de nya kraven tvingas vända om igen.

– Vi har haft ganska många avvisningar i dag, redan flera än vad vi hade i går. 70–80 avvisningar sedan midnatt, säger Mats Berggren som är chef gränspolisen region syd när TT kommer till polisens kontrollstation vid Öresundsbron.

Där är måndagskvällens köer vid bron är som bortblåsta. Den värsta morgonrusningen är över och trafiken flyter på i lugn takt. Polisen kontrollerar inresande, bil för bil. Det inte bara pass som är aktuellt – från och med nu gäller att inresande som inte är svenska medborgare, alternativt boende i Sverige, måste uppvisa ett negativt covidtest som är maximalt 48 timmar gammalt.

Testkravet gäller även för vaccinerade och de som inte uppfyller inresekraven får vända tillbaka vid gränskontrollen med poliseskort.

– En del tar det med jämnmod och är beredda på att det händer sånt här, men vissa blir jätteirriterade, säger Mats Berggren.

Det finns undantag för de som arbetspendlar eller studerar på andra sidan Öresund. Men då gäller det att ha intyg, understryker Mats Berggren.

– Då måste man kunna visa det.

Anna Karolina Eriksson/TT