Nya regler för nordiska resenärer: Få avvisade

Polis och passkontrollanter vid Öresundsbrons fäste på Lernacken kontrollerar vaccinationsbevis och identitetshandlingar på resenärer på väg in i Sverige. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT)

Polisen har kraftsamlat under första dagen med covidpasskontroll av inresande från nordiska grannländer. Ambitionen har varit att kontrollera alla – men få har avvisats.

Från midnatt fram till tisdag eftermiddag avvisades totalt 35 personer vid de skånska gränspassagerna.

– Det är mindre än förväntat, konstaterar Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd.

Resenärer från nordiska grannländer måste från och med nu kunna visa upp ett vaccinationsintyg, ett testintyg eller ett intyg om att man tillfrisknat från covid-19 för att få komma in i Sverige. Men för resenärerna verkar detta inte vara några konstigheter – danska medborgare är vana vid covidpass sedan länge, konstaterar Mats Berggren.

– De har byggt upp en vana av att ha det med sig och att det är normalt att bli kontrollerad.

Men uppgiften är personalkrävande för polisen. Extra fokus ligger i region Syd på tågresenärer vid station i Hyllie i Malmö, personbilar vid Öresundsbron och på färjeresenärerna som kommer till Helsingborg och Ystad från Helsingör respektive Bornholm.

Folkhälsomyndigheten har bett regeringen att fatta beslut om möjligheten att införa krav på negativt covidtest som tagits inom 48 timmar för alla utländska medborgare från 12 års ålder som reser in i Sverige.

Om det införs förutspår Mats Berggren mer tidskrävande kontroller.

– Det kommer att innebära en helt annan belastning här och då kommer vi att få mycket fler avvisningar, säger han.

Cecilia Klintö/TT