KRIGET I UKRAINA

Nya bud om embargo mot rysk olja

Ungerns premiärminister Viktor Orban har begärt fem år för fasa ut importen av ryska oljeprodukter. EU har enligt källor erbjudit två och ett halvt år. Arkivbild Bild: Johanna Geron AP/TT

EU (TT-Bloomberg)

EU-kommissionen har reviderat förslaget om ett embargo mot rysk olja, rapporterar flera nyhetsbyråer med hänvisning till källor.

EU erbjuder nu betydligt mer tid till länder som Ungern, Slovakien och Tjeckien att anpassa sig till ett liv utan ryska oljeprodukter.

För Ungern och Slovakien erbjuder EU ett undantag från embargot till och med slutet av 2024, enligt källorna. För Tjeckien erbjuds ett undantag till och med juni 2024.

Övriga EU-länder ska enligt det reviderade förslaget precis som tidigare föreslagits fasa ut importen av rysk råolja och raffinerade oljeprodukter på sex respektive åtta månader.

Ungerns premiärminister Viktor Orban sade på fredagen att det ursprungliga EU-förslaget om ett års undantag för Ungern skulle innebära "en atombomb" över ungersk ekonomi och att han ville se ett femårigt undantag.

EU-förhandlingarna om det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland med anledning av Ukrainakriget – där ett oljeembargo finns med som ett förslag – väntas pågå långt in på fredagsnatten eller ännu längre.