Ny utredning ska förbättra arbetsmiljön

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterade regeringens nya utredning som ska utreda hur arbetsmiljön kan förbättras på flera punkter. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Arbetsmiljö (TT)

Den arbetsrelaterade ohälsan har ökat de senaste tio åren.

Nu tillsätter regeringen en utredning för att förbättra arbetsmiljön på flera punkter, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff

Ett utvidgat rådighetsansvar, sanktionsavgifter vid överträdelser inom organisatorisk och social arbetsmiljö och en stärkt företagshälsovård.

Det är de tre viktigaste delarna i den nya utredningen som har i syfte att skapa en mer hållbar och bättre arbetsmiljö för alla på svensk arbetsmarknad. Arbetsmiljöreglerna ska ge samma skydd för kvinnor och män och oavsett yrke, bransch eller sektor.

Den nya utredningen är en del av regeringens arbetsmiljöstrategi.

– Ambitionerna för arbetsmiljöpolitiken måste vara högre än att ingen skadas eller blir sjuk av jobbet, sade Eva Nordmark (S) på pressträffen.

Utredningen ska ledas av Lenita Granlund, som varit verksam inom fackförbundet Kommunal i över 30 år. Hon har tidigare arbetat inom vården som undersköterska.

– Arbetsmiljöfrågorna ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är frågor som jag arbetat med under hela mitt yrkesverksamma liv, säger Lenita Granlund.

Utredningen har ett år på sig och ska vara färdig den 17 juni 2022.

Hanna Schück/TT