DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Norwegian klart med rekonstruktion

Norwegians aktie handelsstoppades återigen på Oslobörsen på onsdagen. Arkivbild. Bild: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Det krisande flygbolaget är inte längre under konkursskydd. Rekonstruktionsprocessen har varit lyckad, enligt Norwegian.

Häromdagen blev nyemissionen – som ger bolaget 6 miljarder norska kronor i nytt friskt kapital – klar. Även andra delar av den senaste krisplanen har genomförts, vilket har möjliggjort för bolaget att avvärja ett konkurshot.

Beloppet som togs in i den kraftigt övertecknade nyemissionen var mer än vad domstolarna i Oslo och Dublin, där Norwegian har dotterbolag, hade krävt.

Bolaget kommer ur rekonstruktionen med betydligt lägre skulder och en mindre flygflotta. Osäkerheten gällande hur flygbranschen ska återhämta sig från pandemins dråpslag kvarstår dock.

Flygflottan uppgår nu till 51 flygplan, jämfört med 156 före pandemin. Skuldnivån har pressats från omkring 80 miljarder norska kronor till mellan 16–18 miljarder kronor, enligt bolaget.

På och av, om vartannat. Handeln med Norwegians aktie har de senaste dagarna åkt jojo. Efter nyemissionen handelsstoppades aktien under en stor del av tisdagen för att sedan falla brant när handeln återupptagits – som mest ned 37 procent för att avsluta dagen med en nedgång på 18 procent.

På onsdagen inleddes handeln med en rekyl uppåt, men efter en halvtimme stoppades handeln på nytt för att lite senare öppna. Norwegian-aktien rusar nu nära 20 procent på Oslobörsen.