KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Norrlands industrisatsningar kräver nästan halva Sveriges elförbrukning

Bild: Heiko Junge

Sveriges vindkraft måste byggas ut ordentligt för att vi ska klara riksdagens mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040, skriver SVT Nyheter.

Det finns risk att den målsättning som anges i statens nationella strategi om fyrdubblad vindkraft till år 2040 inte kommer räcka till, då industrisatsningarna kräver stor del av Sveriges elförbrukning.

År 2040 kommer vindkraften behöva producera minst 100 TWh, enligt den nationella strategin. Idag ligger produktionen på cirka 25 TWh, genom drygt 4000 vindkraftverk runt om i landet. Om 20 år kanske inte vindkraftverken är fler, men varje enskilt verk kommer behöva byggas ut för att producera mer el.

– Framtiden är svår att sia om, liksom vilka energislag som kommer att gälla. Men det är klart att vindkraften pekas ut som en viktig möjliggörare, säger Martin Johansson, tillförordnad enhetschef vid Energimyndigheten, till SVT Nyheter.

SVT Nyheter: Från att elanvändningen i Sverige under många år har legat hyfsat konstant, ökar de aviserade behoven i snabb takt.