CORONARESTRIKTIONERNA

Nio månader för covidpass i EU

En kvinna i kollektivtrafiken i München får sitt covidintyg granskat av en kontrollör. Arkivfoto. Bild: Matthias Balk/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Coronapassen i EU bör gälla i nio månader och även räkna in eventuella tilläggsdoser.

Nya råd kommer nu från Bryssel där EU-kommissionen också vill stoppa karantänskrav för alla med giltiga covidintyg.

Torsdagens besked kommer sedan smittspridningen av covid-19 återigen tilltagit i styrka runtom i Europa. För att undvika att medlemsländerna nu agerar olika i hanteringen av covidintygen hoppas därför EU-kommissionen få gehör för sina gemensamma åtgärder.

– Allt fler medlemsländer har redan börjat dela ut tilläggsdoser mot covid-19. En person som fått en tilläggsdos bör räknas som fullt vaccinerad, säger justitiekommissionär Didier Reynders på en presskonferens i Bryssel.

Nio månader

Dessutom föreslås att alla ska ha lika lång giltighetsperiod för covidintygen.

– Vi föreslår en standardperiod på nio månader, säger Reynders – och öppnar samtidigt för att senare föreslå en ännu längre tid, om det visar sig att tilläggsvaccineringen ger ett längre skydd än den normala vaccineringen.

Även för resandet mellan EU-länderna har kommissionen nya förslag. Exempelvis vill man undvika krav på karantän och test för alla vid inresa från länder där smittoläget är extra allvarligt. I stället vill Reynders att sådana krav bara ska kunna gälla personer som inte har ett giltigt covidintyg.

Parallellt vill man även korta ner listan över personer som ges undantag från allehanda reseregler och även ändra reglerna för barn.

– För barn under sex år finns inga restriktioner. Barn mellan sex och tolv år är i princip undantagna, om de inte kommer från en mörkröd zon (med extra hög smittspridning), då man kan kräva vaccinintyg eller ett negativt test. För barn över tolv gäller samma som för vuxna, säger Didier Reynders i Bryssel.

"Brant uppgång"

Senare under torsdagen väntas även inrikeskommissionär Ylva Johansson berätta om nya förslag kring inresandet från länder utanför EU.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC och läkemedelsmyndigheten EMA varnade i onsdags för den höga smittspridningen och manade medlemsländerna att tilläggsvaccinera.

– Det är en väldigt brant uppgång i antalet fall. Det finns fortfarande alldeles för många i EU som inte har fått någon dos, eller bara en, sade ECDC-chefen Andrea Ammon på en digital pressträff.

Wiktor Nummelin/TT