DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Natochefen: Övertygad om att Sverige blir medlem

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför veckans försvarsministermöte i Bryssel. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Nato (TT)

"Så fort som möjligt" är fortfarande ledordet för Natoledningen i arbetet med att säkra Sveriges och Finlands medlemskap.

Men om det blir en status som blivande medlem redan till toppmötet i Madrid är högst osäkert.

När Natoländerna håller försvarsministermöte i Bryssel i dag och i morgon är det givetvis kriget i Ukraina som är huvudämne.

– Rysslands krig i Ukraina är det största hotet på flera decennier mot den euro-atlantiska säkerheten, konstaterar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför mötet.

För att hjälpa ytterligare samlas Natoländerna och flera andra i ett särskilt sidomöte i eftermiddag för att diskutera ytterligare vapenstöd.

– Medlemsländerna är fullt engagerade i att fortsätta leverera den utrustning som Ukraina behöver, lovar Stoltenberg.

"Starkt stöd"

Samtidigt är det tydligt att Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap också är ett givet huvudämne.

USA:s Natoambassadör Julianne Smith vill gärna se de två nordiska länderna som blivande medlemmar redan i tid till kommande toppmöte i Madrid den 28-30 juni, trots det motstånd som uttryckts från Turkiet.

Samtal och diskussioner sker på flera olika nivåer.

– I korridorerna i Nato känner man och märker ett starkt stöd för de här två länderna och ett intresse av att påskynda det här så fort det bara går. Men det är också i vårt intresse att arbeta med Turkiet och den oro som uttryckt, säger Smith på en digital pressträff inför försvarsministermötet.

"Lite mer tid"

Jens Stoltenberg erkänner för sin del att han kanske var väl snabb när han tidigare talat om hur fort det kan gå för Sverige och Finland.

– Jag var mer optimistisk då, det är korrekt. Men fram till att Turkiet uttryckte sin oro så hade vi ingen anledning att tro att det här skulle vara något problem för Natomedlemmarna. Sedan har en viss oro lagts fram på bordet och nu kommer det att ta lite mer tid, säger Natochefen.

– Men jag är övertygad om att Sverige och Finland kommer att bli medlemmar i Nato – också för att Turkiet har gjort klart att de är för Natos öppna-dörr-politik. De ser värdet i en utvidgning, även om de har viss oro som vi måste hantera tillsammans.

Hultqvist på väg

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltar också i Natomötet – och har liknande förhoppningar som Stoltenberg.

– Jag hoppas väl att det här ska kunna i praktiken gå så fort som möjligt och att de knutar som finns ska kunna lösa upp sig, säger han på telefon till TT inför avresan.

– Sverige för ju en dialog med Turkiet och där är också generalsekreterare Stoltenberg inblandad.

TT: Räknar du med någon typ av sådana samtal nu under det här mötet?

– Jag vill inte föregå vilka samtal som kommer att ske. Vi får väl se när jag lämnar mötet, säger Hultqvist.

Övningar på gång

Försvarsministern kommer till Bryssel från ett möte i Oslo med de länder som samarbetar kring gemensamma insatsstyrkan JEF (Joint Expeditionary Force): Storbritannien, Nederländerna och länderna i Norden och Baltikum.

Från det mötet utlovas ett flitigt övande i Sverige, både till havs, på marken och i luften, i år och även nästa år.

– Det här kommer att äga rum i norra Sverige, i södra Sverige, i Uppsala-Stockholmsregionen och det kommer att ske aktiviteter kring Gotland, berättar Hultqvist.

– Det här är ett sätt för de här länderna att visa att man är beredda att ge oss ett praktiskt, verkningsfyllt stöd under den här tiden. Det är naturligtvis något som jag ser som väldigt positivt, säger försvarsministern.

Wiktor Nummelin/TT

USA:s Natoambassadör Julianne Smith på en presskonferens i februari. Arkivfoto. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Fakta

Natos försvarsministrar samlas under onsdagen och torsdagen för ett tvådagarsmöte i Bryssel, bland annat för att förbereda sig inför det toppmöte som medlemsländernas stats- och regeringschefer håller i Madrid den 28–30 juni.

Under onsdagen höll Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en inledande presskonferens kl 11, varpå försvarsministrarna under kvällen samlas till en arbetsmiddag där även Sverige, Finland, EU, Georgien och Ukraina deltar.

Därtill hålls klockan 15 ett sidomöte för att diskutera ytterligare hjälp med vapen och utrustning till Ukraina.

Under torsdagen håller Natoministrarna sedan två arbetsmöten, kl 9.30 och kl 12.30, varpå Stoltenberg håller en avslutande presskonferens kl 15.

Källa: Nato