USA:S EKONOMI

Mycket USA ökar risken i globalfonder

Den amerikanska börsen har gått starkt under en lång tid vilket har ökat dominansen av USA-noterade bolag i globalfonder. Arkivbild. Bild: Richard Drew/AP/TT

Ekonomi (TT)

Dina globalfonder är inte så globala som du kanske tror.

– Jag tror att många med globalfonder tänker att de får lite USA, lite Kina, lite av varje. Men så ser det inte riktigt ut, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

I takt med den starka utvecklingen på amerikanska börsen under många år har amerikanska bolag fått ta en allt större del i globalfonderna. I dag är det vanligt att runt 65 procent av innehaven i en sådan fond är bolag börsnoterade i USA. Det kan jämföras med att andelen för omkring tio år sedan låg under 50 procent.

– Jag tror inte att alla har koll på det, säger Frida Bratt.

USA och teknikdominans

Det är framför allt i globala indexfonder som USA-exponeringen är så dominerande, enligt Bratt. Dessa fonder följer index där amerikanska bolag fått allt större plats, i synnerhet de stora teknikjättarna som Facebook, Apple och Alphabet/Google med flera. Exponeringen mot den amerikanska tekniksektorn är numera vanligtvis drygt 20 procent i globalfonderna.

– De stora tech-bolagen har också växt enormt mycket. Det är därför man har så mycket tech i de här fonderna, säger Frida Bratt.

Att fördelningen ser ut på det sättet ökar sårbarheten för spararna om utvecklingen vänder i USA, enligt Bratt.

– Går det dåligt där då drabbas alla sparare i globalfonder på ett sätt man kanske inte riktigt har koll på, säger hon.

Sprida risk

Den allra största delen av svenskarnas fondsparande i aktiefonder är placerat i just globalfonder. Globalfonder brukar också rekommenderas som en bra grund i ett långsiktigt sparande eftersom man då får del av olika slags bolag i olika delar av världen. Frida Bratt hör till dem som ofta brukar ge det rådet. Gäller det fortfarande?

– När jag ger rådet att välja en globalfond handlar det om att sprida risken. Men, det handlar inte lika mycket riskspridning längre, säger Frida Bratt.

Hon får visst medhåll av Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, som också lyfter vikten av att som sparare vara medveten om vilka marknader och sektorer ens fonder har exponering emot.

– Jag är av åsikten att du ändå får en god riskspridning när du väljer en globalfond. Men det är väl värt att reflektera över för det är nog många sparare som inte känner till hur mycket USA väger i en globalfond, säger han.

Undvik "kaka-på-kaka"

Nicklas Andersson lyfter att många av bolagen på USA-börsen är mycket stora bolag med försäljning över stora delar av världen och därigenom har en exponering mot många olika marknader. Dessutom är många bolag som inte har sitt legala säte i USA listade på New York-börsen. Bland dem finns en rad kinesiska bolag men även svenska bolagen Spotify och Oatly.

– Det är en lite tveeggad fråga, säger Nicklas Andersson.

Frida Bratt anser att en globalfond är en bra grund i ett sparande, tillsammans med ett komplement för att sprida riskerna.

– Men det blir ju helt fel om man då väljer till exempel en USA-fond, då blir det en väldig övervikt mot USA i sparandet, säger Frida Bratt.

Detsamma kan hända om man exempelvis väljer en nischad teknikfond med stor exponering mot den amerikanska tekniksektorn.

– Tänk över det så att ytterligare en fond i sparandet inte bara blir kaka på kaka, säger Nicklas Andersson.

Helena Wande/TT

Fakta

Den svenska fondförmögenheten har växt till rekordnivåer under det senaste året.

Vid utgången av juli uppgick den svenska fondförmögenheten till totalt 6 438 miljarder kronor. Av dessa var 4 235 miljarder kronor placerade i aktiefonder.

Av fondförmögenheter i aktiefonder var 1 716 miljarder kronor placeringar i globalfonder och 1 126 miljarder kronor i Sverigefonder, som är de fondtyper med störst fondförmögenhet bland svenskar.

Källa: Fondbolagens förening

Fakta

Amerikanska bolag har fått ta en allt större del i globalfonderna.

I exempelvis Avanza Global ser fördelningen ut såhär:

USA 66,2 procent

Japan 8,0 procent

Storbritannien 4,2 procent

Schweiz 3,4 procent

Kanada 3,1 procent

Frankrike 3,0 procent

De tio största innehaven i Avanza Global är dessa bolag:

Apple, Microsoft Corp, Amazon.com, Facebook A, Alphabet C, Alphabet A, Tesla, Johnson & Johnson, Visa Inc, JP Morgan Chase & Co.

Källa: Avanza