DEN SVENSKA INDUSTRIN

Ministern: Sverige kan bli en batterisupermakt

"Vi är på väg att bli en supermakt i batterier", säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbild. Bild: Duygu Getiren/TT

Ekonomi (TT)

Från papper till batterier – nu görs det nedlagda pappersbruket i Borlänge om till batterifabrik. Northvolt köper anläggningen av Stora Enso för en hemlig summa.

– Vi är på väg att bli en supermakt i batterier, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Stora Enso meddelar på fredagen att det nedlagda pappersbruket Kvarnsveden i Borlänge ska göras om till batterifabrik. Pappersfabriken stängdes 2021, men nu ska fabriken återuppstå i ny skepnad 2024.

– Det är en optimal plats med en stark industriell tradition, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Stora Enso säljer hela Kvarnsveden till batteritillverkaren Northvolt. Hur mycket Northvolt får betala vill han inte säga, köpesumman är hemlig.

– Vi har haft ögonen på den här platsen en tid i samband med att vi letade nya platser för fabriker.

Bästa elläget

I Borlänge finns redan järnvägsförbindelser, tillgång på rent vatten och tillgång till kvalificerad arbetskraft.

– Och tomten har det bästa elläget i Sverige då den tidigare haft en energikrävande process. Så i det här fallet är elen ett mindre problem än vid fabriken i Göteborg, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

En som är jublande glad är Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

– Det här betyder jättemycket. Vi fick ett besked för tio månader sedan att pappersbruket läggs ner och vi förlorade 400 jobb. Nu har vi 1 000 nya på gång, minst. Så det är klart att det är en boost för framtidstro och glädje, säger han.

Som på beställning

Borlänge har en arbetslöshet på mellan nio och tio procent.

– Så det här kom som på beställning, säger Jan Bohman.

Pappersfabriken som ska göras om i Borlänge blir en stor anläggning för Northvolt, den kommer att ha något större tonvikt på katoddelen än anläggningen i Skellefteå, berättar Jesper Wigardt.

– Det här blir en giga-anläggning.

Gått fort

Sedan Kvarnsvedens nedläggning för tio månader sedan har det gått fort med förhandlingarna.

Enligt Northvolt är detta första gången en befintlig anläggning återanvänds och görs om till batteritillverkning. Frågan är om Northvolt har fler gamla nedlagda fabriker i sikte för att göra om till batterifabriker.

– Vi behöver expandera, men om det finns andra fabriker som är aktuella kan jag inte säga, säger Jesper Wigardt.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson ser positivt på affären, ur flera aspekter.

– Stor Enso har tagit ett fantastiskt ansvar för att försöka hitta en ersättning på tomten för att trygga sysselsättningen, säger han.

Förse med kompetens

Statens utmaning blir nu att förse de framväxande företagen med kompetent personal. Så också i Borlänge.

– Den bollen är vi på. Man kan räkna med tillskott till Högskolan i Dalarna samtidigt som Uppsala Universitet nu öppnar det första masterprogrammet i batteriteknik.

Ministern framhåller att etableringen av den tredje Northvoltfabriken, efter Skellefteå och Göteborg, visar vart Sverige är på väg.

– Det är tydligt att tack vare den fossilfria elen och att vi har den innovativa förmågan i Sverige just nu så kan vi ta de här stegen för att bli det nya centret i Europa för batterier.

– En ny teknik som kommer att sitta i alla bilar. Herregud, jag svävar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Johanna Cederblad/TT

Jonas Dagson/TT

Pappersbruk blir batterifabrik. Arkivbild. Bild: Stora Enso/Handout
Pappersfabriken som ska göras om i Borlänge blir en stor anläggning för Northvolt, den kommer att ha något större tonvikt på katoddelen än anläggningen i Skellefteå, berättar Jesper Wigardt. Arkivbild. Bild: Axel Hilleskog/SvD/TT