DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Miljön får inte stå i vägen för klimatet

Stolt över stål. Statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande miljöminister Isabella Lövin (MP) vid ett tidigare pr-jippo på SSAB i Luleå. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Tröga tillståndsprocesser kan sinka tidsplanerna för de stora klimatvänligare industrisatsningarna i norr, varnar direktörerna. Väg in de lokala miljöhänsynen för att vinna något större, tycker Vattenfallchefen Anna Borg.

Det var återigen dags att göra reklam för Sveriges nya stolthet – det klimatvänliga stålet som de statliga bolagen LKAB, Vattenfall och börsnoterade SSAB står bakom.

2026 är det meningen att de tre bolagen tillsammans i stor skala ska kunna leverera stål, helt framställt utan koldioxidutsläpp. Redan i år sker mindre leveranser, av försökskaraktär, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist vid ett seminarium på webben där även ministrarna Per Bolund (MP) och Ibrahim Baylan (S) deltar.

– Tillståndsprocesserna måste kortas avsevärt, säger Anna Borg.

"Väldigt relevant"

Det är företagsledarnas kanske viktigaste inspel, riktad till politikerna. Fabriker ska byggas, elnät dras, och då får inte saktfärdiga myndigheter sätta käppar i hjulen för att få tillstånd på plats.

Anna Borg lyfter exempelvis att en miljöprövning av ett projekt bör ta hänsyn till de miljövinster som kan skapas i det större sammanhanget, det vill säga man får kanske offra något för att vinna något större, i det här fallet att få ner svenska koldioxidutsläpp med totalt tio procent.

– Absolut, det är väldigt relevant, säger miljöminister Per Bolund.

Stort tryck

Med alla satsningar i norr – det aktuella hybrit-projektet med fossilfritt stål, konkurrenten H2 Green Steel som ska göra samma sak i Boden och Northvolts batterifabrik i Skellefteå – blir det ett stort tryck på de relativt små myndigheterna i norra Norrland som ska hantera alla tillståndsansökningar. Därför lovar näringsminister Ibrahim Baylan mer resurser för att öka antalet handläggare som har rätt kompetens.

Baylan lovar också att hålla utkik på konkurrenterna i Europa, så att inga olagliga statsstöd betalas ut. För både LKAB:s vd Jan Moström och Martin Lindqvist betonar vikten av lika konkurrensvillkor – att satsa på fossilfritt stål må möjligtvis bli en stark konkurrensfaktor på sikt, men kostsamt i det kortare perspektivet.

Olle Lindström/TT

Fakta

Hybrit står för Hydrogen breakthrough ironmaking technology, och handlar om att använda vätgas i stället för kol och koks i masugnarna vid ståltillverkning.

Metoden kallas direktreduktion, och utsläppet ska i stället för koldioxid vara vatten.

Bakom projektet står statliga energibolaget Vattenfall, statliga gruvbolaget LKAB och ståljätten SSAB, med stöd av Energimyndigheten.

Källa: Hybrit