Massivt räddningspaket efter översvämningar

En man står framför sin restaurang som förstörts i översvämningarna i Altenahr, Tyskland. Bild: Julia Cebella/AP/TT

Tyskland (TT-AFP-Reuters)

Förbundskansler Angela Merkels regering samlades på onsdagen för att godkänna ett stort stödpaket för återbyggnad och skydd av översvämningsdrabbade regioner i Tyskland.

En vecka efter den värsta översvämningskatastrofen på ett halvt sekel kommer den tyska regeringen att frigöra stöd för förstörda bostäder, affärsrörelser och infrastruktur. Tysklands federala regering står redo att hjälpa till med mer än de motsvarande två miljarder svenska kronor som tidigare utlovats, sa finansminister Olaf Scholz på onsdagen.

Dödssiffran i Tyskland är minst 170. Tysk räddningstjänst letar fortfarande efter saknade när de röjer vägar och pumpar ut vatten ur översvämmade källare. Men det är nu mycket sannolikt att det rör sig om att hämta kvarlevor, inte överlevande, enligt räddningstjänsten.

Angela Merkel har lovat göra allt hon kan för att "pengarna ska nå människor snabbt".

– Jag hoppas att det ska vara en fråga om dagar, sa hon och tillade att hon träffat offer som "inte hade mer än sina kläder kvar".

Tyskland kommer att ha råd med kostnaderna för översvämningen och det kommer inte att innebära några drastiska förändringar av landets finansiella plan, enligt finansminister Scholz.