Mångmiljardmål kan vara nått till 2023

COP26-chefen Alok Sharma. Arkibild. Bild: Christophe Ena/AP/TT

Klimat (TT)

Ett tio år gammalt klimatmål – att rika länder årligen ska stötta fattiga stater med motsvarande nära 860 miljarder kronor – kan snart vara nått.

Målet är en viktig stridsfråga inför klimatmötet i Glasgow.

Det globala klimatmötet COP26 inleds på söndag. En fråga som seglat upp inför mötet är målet att rika industriländer årligen ska stötta utvecklingsländer ekonomiskt (med 100 miljarder dollar) i kampen mot klimatförändringarna.

COP26-chefen Alok Sharma har gett ministrar från Kanada och Tyskland i uppdrag att granska löftet. Dessa pekar nu på en positiv trend för målet, som skulle ha varit nått redan i fjol.

– Vi har nått en betydande milstolpe i dag, en vi hoppas ska börja återupprätta förtroende samt ge en extra skjuts sista sträckan fram till COP26, säger Sharma.

Ministrarna pekar på en analys av ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Den visar på tydliga framsteg till nästa år och uttrycker en övertygelse om att målet är nått 2023.

Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) är positiv till den "realistiska färdplan" som västvärlden nu kan visa upp.

"Här har bland annat Sveriges ökade klimatbistånd kunnat göra skillnad, och det ökar möjligheterna att komma överens vid klimattoppmötet som inleds senare denna vecka", skriver han i ett uttalande.