CORONARESTRIKTIONERNA

Många företag beredda på ny smittvåg – men inte alla

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Förhoppningen om att samhället kan återgå till det normala grusas av nya mutationer av coronaviruset. Det skiljer sig mellan branscherna hur de påverkas av fortsatta restriktioner, skriver SvD.

Framförallt reseindustrin, som drabbats hårt hittills, kan behöva stödåtgärder om samhället stängs ner igen framöver, menar Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Nordic Leisure Travel Group. Företaget förlorade cirka 90 procent av omsättningen förra året och hoppas att vaccination och covid-bevis ska bidra till en fortsatt ökning av resebokningar.

Men det skiljer sig stort mellan olika branscher. Trots nedstängningar ökade lastbilstillverkaren Scanias omsättning med 8 procent under första kvartalet i år. Karin Hallstan, presschef, menar att bolaget klarar av ytterligare nedstängningar i höst.

– Vi har sett att behovet av transporter är lika stort eller till och med större än före pandemin. Folk konsumerar fortfarande, men vi beställer kanske hem varorna i stället för att köpa dem i butik, säger presschefen Karin Hallstan, till SvD.

SvD: Frågan är om alla branscher klarar ytterligare ett halvår med restriktioner och nedstängningar.