Magdalena Andersson: "Väldigt hedrad"

Allt tyder på att finansminister Magdalena Andersson (S) blir Socialdemokraternas nya ordförande. Bild: Jessica Gow/TT

Politik (TT)

Socialdemokraternas valberedning föreslår finansminister Magdalena Andersson (S) som ny partiledare.

– Jag är så klart väldigt hedrad att bli föreslagen som partiledare. Att ställa sig till förfogande som partiledare är ett stort beslut, säger hon.

– Det här blir historiskt. Magdalena är den person som vet hur det är, säger som det är och gör det som krävs, säger valberedningens ordförande Elvy Söderström.

Magdalena Andersson framhåller att ilskan mot orättvisor gjorde henne till socialdemokrat och att hon fortfarande drivs av denna ilska.

Hon får frågan om hur länge hon velat bli partiledare.

– Det här har aldrig varit något som jag gått och drömt om. Jag vill göra skillnad och för mig spelar det ingen roll från vilken position det sker.

Hon får även frågan om hon blivit mer vänster med åren.

– Tror ingen från SSU-tiden skulle säga det. Vi är alla socialdemokrater. Det viktiga för mig är att ta landet framåt, se problemen och göra något åt dem, sen får folk kalla mig vänster eller höger, säger hon.

Bli bättre

Sverige är bra, men kan bli bättre, säger Magdalena Andersson. För det första vill hon ta tag i gängbrottsligheten. Människor ska inte behöva vara rädda för att få en bomb eller handgranat kastad in i bostaden.

– Här krävs en mobilisering av hela samhället, säger hon och pekar även på bättre integration.

Det andra området som behöver stärkas är välfärden och det tredje är klimatet.

– Klockan tickar. Klarar vi inte klimatkrisen är vi körda, säger hon.

TT: Vilka är dina styrkor?

– Det låter jag Elvy svara på, säger Andersson.

– Hon har en iver att göra något åt saker och ting. Samtidigt som man står stadigt och besitter en kompetens när det gäller ekonomi och känd internationell, alla de där egenskaperna är bara något av det jag skulle kunna säga, säger Elvy Söderström.

Rak och tydlig

– Folk brukar säga att jag är rak och tydlig, jag brukar få saker gjort. Jag är otålig, säger Magdalena Andersson själv.

Hon får också frågan vilken skillnad det blir mot Stefan Löfven med henne som partiledare

– Stefan Löfven är Stefan Löfven och jag är jag, och det är klart att det kommer märkas i viss utsträckning, genom att jag är jag. Den politik vi lägger fram på kongressen har vi båda varit med om att ta fram, säger hon.

Hon får även frågan om hon vill lägga om kursen för partiet.

Turbulent tid

– Stefan Löfven har lett socialdemokratin genom många kriser under en väldigt turbulent tid med fast hand. Vi har gjort många och bra reformer under de här sju åren. Men jag ser att Sverige kan bättre och att det finns flera områden där vi behöver förstärka, fortsätta bygga ut välfärden, och vi ska ligga ännu mer i framkant när det gäller klimatomställningen.

Frågan vad hon ska göra om budgeten inte går igenom senare i höst, ville hon inte svara på.

Magdalena Andersson har varit finansminister sedan 2014.

Väljs i november

Hon är född 1967 och bor i Nacka med man och två barn.

Den nya partiledaren ska väljas av Socialdemokraternas kongress i början av november.

Det var i slutet av sitt sommartal den 22 augusti som statsminister Stefan Löfven meddelade att han avgår som partiordförande för Socialdemokraterna i samband med höstens partikongress.

Han ska därefter gå till riksdagens talman och begära att bli entledigad även som statsminister. Hans tanke är att den nya S-ledaren även ska bli statsminister. Det är dock riksdagen som beslutar vem som ska accepteras som ny statsminister.