Macron pausar kontroversiell pensionsreform

Frankrikes president Emmanuel Macron pausar sin planerade pensionsreform till följd av pandemin. Arkivbild. Bild: Francois Mori/AP/TT

Frankrike (TT-Reuters)

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att den planerade pensionsreform han utlovat skjuts upp på grund av pandemin. Det kan innebära att reformen inte hinner genomföras innan Macrons mandatperiod löper ut nästa år.

Pensionsreformen väckte heta känslor när den lades fram i slutet av 2019. Tusentals tog då till gatorna, många av dem iklädda gula västar, för att uttrycka sitt missnöje.

Reformen innebär kortfattat att landets komplicerade pensionsupplägg ska ersättas av ett poängbaserat system. I det finns en tröskel vid 64 års ålder för att få full pension, något som skulle utgöra en stor skillnad för framför allt offentliganställda i landet som i dag har möjligheten att gå i pension redan vid 52 års ålder.

Det nuvarande pensionssystemet baseras bland annat på var en person har jobbat och främst om personen varit offentliganställd eller privatanställd. För detta finns 42 olika uträkningstabeller.

Macrons regeringen har lyft fram reformen som en nödvändig förändring men den har fått kritik av bland annat fackförbund som hävdar att den universella pensionsmodellen skulle innebära att de förlorar kontroll över pensionssystemet inom den egna sektorn.