ELKRISEN

M vill att riksdagen sänker elskatten

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar elskatteförslag. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi/Politik (TT)

Moderaterna tar frågan om tillfälligt sänkt elskatt till riksdagen. Detta eftersom regeringen inte lyssnat på partiets förslag som lades fram i mitten av december, enligt M-ledaren Ulf Kristersson.

– Så nu formaliserar vi det här och lägger fram det här i finansutskottet, säger han på en pressträff.

Enligt M-förslaget handlar det om en sänkt avgift på elräkningen för januari och februari på runt 1 500-2 000 kronor i månaden – elfakturor som skenat för hundratusentals villaägare när elpriset mångdubblats under vintern.

Förslaget är exakt detsamma som lades fram 14 december. Moderaterna hoppas nu få en majoritet i riksdagen med sig på förslaget. Sedan tidigare har åtminstone KD och SD ställt sig bakom. Liberalerna har ett eget alternativ till sänkt elskatt.

Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson så har 20 av 27 EU-länder i någon form infört lättnader för hushåll som drabbats av de höga elpriserna runt om i Europa.

Men från svenska regeringen har det kommit en del invändningar, som att man inte kan ändra skatter utifrån tillfälliga prisvariationer.

– Men det är ett unikt läge nu, och då måste staten ta sitt ansvar, säger Svantesson.

En annan invändning som rests är att det är dåligt ur klimathänsyn att sänka skatten på energi.

– Men det är väldigt få som okynneskonsumerar el just nu, säger hon.