DET SVENSKA SKATTETRYCKET

M kritiska efter EU:s bensinskatte-nej

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är inte imponerad av statsminister Magdalena Anderssons insats för att driva på om ett EU-undantag för Sverige. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Efter EU-toppmötet i Bryssel kan nog oppositionen glömma sitt krav på EU-undantag för att slopa skatten på diesel och bensin, åtminstone just nu.

Moderaterna är inte imponerade över statsminister Magdalena Anderssons insats.

– Att hon snabbt säger att det inte går, det tar jag med en nypa salt, ärligt talat, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Här krävs mer ansträngning av regeringen.

När EU-toppmötet avslutades på fredagen efter en lång debatt om energipriser stod det klart att övriga EU-länder inte ställde sig bakom det krav statsminister Magdalena Andersson (S) hade fått med sig från M, KD, L, SD och V.

Svalt gensvar

Oppositionens krav går ut på att Sverige helt ska slippa att ta ut energiskatt på diesel och bensin i tre månader. Det skulle kräva ett undantag från EU:s energiskattedirektiv, och ett grönt ljus från alla andra EU-länder.

Gensvaret från de europeiska stats- och regeringscheferna på mötet var, enligt statsministern, inte översvallande.

Men Kristersson anser att regeringen måste fortsätta att driva på gentemot EU-kommissionen och för att samla stöd bland övriga EU-länder.

– Det finns en flexibilitet och uppfinningsrikedom också i EU i exceptionella situationer. Låt oss ta fasta på det och se till att det svenska intresset nu ställs i centrum, säger Kristersson.

Utan EU-stöd kan inte den totala skattesänkningen bli de 5 kronor per liter diesel som oppositionen kräver.

Ändrad reduktionsplikt

Moderaternas förslag innehöll förutom att sänka energiskatten till EU:s miniminivå och att förmå EU att gå med på undantag för Sverige, ett förslag om att förändra reduktionsplikten.

Alla riksdagspartier utom SD röstade förra sommaren ja till att inblandningen av biobränslen i bensin och diesel successivt ska öka, för att minska koldioxidutsläppen. Men ökad mängd biobränslen har bidragit till att bränslepriserna stigit.

M anser nu att konsekvenserna av reduktionsplikten blivit orimliga.

Moderaternas förslag i riksdagen har fått stöd av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Regeringen har redan svarat med ett förslag som sänker skatten med 1 krona och 30 öre per liter tillfälligt från den 1 maj. Tillsammans med de 50 öre per liter som redan är beslutade innebär det en sänkning till EU:s miniminivå för energiskatt.

Maria Davidsson/TT