DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Lösningen på kockbristen – ta in personal från kommunen

Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Den snabbt expanderande besöksnäringen i norra Sverige skapar kompetensbrist på kockar och annan personal. Nu vill Peter Lundmark, måltidschef i Skellefteå, att kommunen och privata restauranger ska kunna dela på personalen, skriver Besöksliv.

Det handlar om att privata företag, exempelvis Elites nyöppnade The Wood Hotel, ska kunna anställa från de 150 personer skolmåltider och har mindre att göra på sommaren när besöksnäringen har högsäsong.

– Det blir en period när det är fler personer än vi behöver. De kan få möjlighet att jobba på restauranger eller campingplatser på sommaren. I stället för att ta in timvikarier kan vi omvandla jobb till fasta tjänster, säger Peter Lundmark till sajten.

Det handlar inte om att tvinga anställda att byta arbetsgivare utan snarar att uppmunta folk att prova på restaurangbranschen och att möjligen bli kvar där.

Förslaget ska tas upp i ett möte med kommunens näringslivskontor och lokala företag där kompetensförsörjningen kommer upp på bordet.

– Vi får börja föra en dialog och se hur det utvecklar sig, säger han

Carina Brydling, Food & Beverage Manager för restaurangerna Mandel, Paolo’s och eventverksamheten hyllar det kreativa förslaget.

– I offentlig verksamhet finns väldigt mycket bra kockar. Bra att någon vågar tänka lite utanför ramarna säger hon om Peter Lundmarks förslag, säger hon.

Besöksliv: ”Vi måste vara lite kreativa”