DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ljusare men splittrad jobbprognos

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar tecknar en ljusare men splittrad bild. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad (TT)

Arbetslösheten har toppat och nästa år sjunker den till 7,4 procent, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos.

I dagsläget är ungefär 410 000 personer inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar, vilket motsvarar 7,9 procent av arbetskraften. Nästa år bedöms arbetslösheten falla till 380 000 eller 7,4 procent i genomsnitt, enligt Arbetsförmedlingens bedömning.

Det finns tydliga tecken på en återhämtning, i ekonomin och på arbetsmarknaden. På ett års sikt räknar arbetsgivarna i Arbetsförmedlingens undersökning med att behöva öka antal anställda, i genomsnitt. Men återhämtningen i ekonomin är ojämn. Förändrade konsumtionsmönster efter pandemin kan komma att göra att vissa jobb inte kommer tillbaka. Det blir allt viktigare för arbetslösa att ställa om, utbilda sig för de jobb som kommer i stället, enligt Arbetsförmedlingen.

För obalanserna är stora. Samtidigt som arbetsgivare börjar få svårare att hitta rätt kompetens ökar långtidsarbetslösheten. Enligt myndighetens prognos väntas andelen som varit utan jobb i över ett år uppgå till närmare hälften av den totala arbetslösheten, eller över 200 000. I dag ligger antalet på 189 000.

Olle Lindström/TT