DEN SVENSKA KONJUNKTUREN
Livsmedelsindustrin haltar – från kris till krig
Coronapandemin och extrema kostnadsökningar blev tuffa för livsmedelsindustrin, enligt Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för fjärde kvartalet. Ett mer utmanande 2022 bäddar för betydligt högre matpriser.
Livsmedelsindustrins problem dateras till våren 2020 i samband med pandemin. Globala flaskhalsar fick efterfrågan på alla typer av insatsvaror att raka i höjden. Ovanpå detta har dessutom torka och översvämningar påverkat skördarna globalt, och ett världsomspännande fraktkaos har ytterligare förvärrat läget.
Under fjärde kvartalet 2021 rapporterade 8 av 10 företag att de påverkats av dessa flaskhalsar och utbudsproblem.
2022 har fokus skiftats till Ukrainakriget som bedöms förvärra Kostnads- och tillgångsproblematiken inom svensk livsmedelsproduktion från ett redan extremt ansträngt läge. Kostnadsökningarna är så stora att de börjar märkas i konsumentled.
Pressmeddelande: Konjunkturbrev Q4 2021: Från kris till krig