KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Lego tar fram byggklossar gjorda av återvunna flaskor

Bild: Matt Dunham

Det klassiska leksaksföretaget Lego har tagit ett steg i riktningen för mer hållbar produktion, genom att utveckla en byggkloss gjord av PET-plast från gamla plastflaskor, skriver Warp News.

Den hållbara byggklossen har utvecklats av ett team på över 150 personer, som arbetar med Legos hållbarhetsmål. Det har tagit tre år att ta fram den, och över 250 alternativ av PET-material och plastsammansättningar för att hitta rätt.

Prototypen är ännu inte redo att lanseras, då den först måste testas för att se om den når målen för säkerhet och kvalitet. Om ungefär ett år kan man vara redo att gå vidare till pilotproduktion.

– Vi är mycket glada över detta genombrott. Den största utmaningen på vår hållbarhetsresa är att förnya och ompröva nya material så att de blir lika hållbara, starka och högkvalitativa som våra befintliga tegelstenar - och få dem att passa med LEGO-element tillverkade under de senaste 60 åren, säger Tim Brooks, LEGOs vice VD för miljöansvar till Designboom, skriver Warp News.

Warp News: Det behövs endast en enda en-liters plastflaska för att få ihop tillräckligt med material till tio stycken 2x4 Lego-klossar.