CORONAVACCINERINGEN

Ledare: ”Vi måste lära av vaccinationskraschen”

STOCKHOLM 20210505Inloggningsproblem till appen Alltid öppet, när region Stockhom inledde fas 4 vaccinationer. Region Stockholm inleder nu fas fyra av vaccinationerna mot covid-19. Till en början kommer regionen att ha en indelning i femårsintervall.Foto: Petra Lindell / TT kod 10510 Bild: Petra Lindell/TT

Driftstörningarna i Stockholms vaccinationsbokning illustrerar bristen på digital kompetens i offentlig sektor, skriver Peter Wennblad på SvD:s ledarsida.

Regionens försvar att är ”naturligt” med driftstörningar när så många människor försöker logga in samtidigt, håller inte menar han.

"Det är ungefär så naturligt som att det blir köer om man bygger en enfilig grusväg där det kör tiotusentals bilar", skriver han.

Det här är Region Stockholm inte ensam om utan det är kännetecknande för den offentliga sektor som enligt Wennblad är ett "trasselsudd av både egenbyggda och illa upphandlade tekniska lösningar som inte talar med varandra och emellanåt inte heller med användarna".

För att kunna lära sig av sina misstag måste man börja med att erkänna att störningarna faktiskt var en olycka, inte en ”naturlig konsekvens.