BREXIT

Lastbilskris skapar kaos i Storbritannien

Bild: Jon Super

Brist på lastbilschaufförer skapar stora problem i Storbritannien. Hyllorna i matbutikerna står tomma och restauranger tvingas stänga, skriver SvD.

Efter landets utträde ur EU har drygt 14 000 europeiska lastbilschaufförer valt att lämna Storbritannien, och på grund av nya brexit-regler blir det svårt för dem att komma tillbaka. I kombination med pandemins hårda nedstängningar innebär det nu att samhället får ta konsekvenserna – tomma hyllor i matbutikerna, nedstängda restauranger och berg av sopor.

Det uppskattas att cirka 100 000 arbetsplatser måste fyllas, och experter tror att det kan ta flera år innan problemen löses. Dominoeffekten ut i andra branscher späder på problematiken. Därför kräver industriorganisationer nu att det ska bli lättare för EU-medborgare att få tillstånd att arbeta som lastbilschaufför i landet.

– Det är det värsta jag någonsin sett, säger Steve Murrells, vd för kedjan Co-operative Group i en intervju i The Times, skriver SvD.

SvD: ”Regeringens svar har varit att i stället räkna med att lönerna inom branscherna måste stiga – vilket i sin tur väntas leda till högre matpriser”