CORONAVACCINERINGEN

Läkemedelsverket: Tillgång till femte vaccin

Covid-19-vaccinet från USA-firman Novavax har redan fått nödtillstånd i exempelvis Indonesien. Här vaccineras en man i Tangerang utanför Jakarta i oktober. Arkivfoto. Bild: Tatan Syuflana/AP/TT

Coronaviruset (TT:s korrespondent)

Vaccinfloran utökas i EU. Läkemedelsmyndigheten EMA godkänner nu även ett covid-19-vaccin från USA-firman Novavax.

Sverige har beställt 2,2 miljoner doser.

– Vi har tillgång till ett femte vaccin, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson om vaccinet vid en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Det väntade klartecknet kom från EMA:s läkemedelskommitté CHMP under måndagseftermiddagen.

"Vaccinet är stabilt och möter EU:s krav på effektivitet, säkerhet och kvalitet", hälsas i ett pressmeddelande.

Novavax hoppas nu på ett snabbt formellt beslut om godkännande även från EU-kommissionen.

"Ett tillstånd från kommissionen innebär att ett första proteinbaserat vaccin kan levereras till EU vid en tidpunkt när vi tror att större val bland vacciner kommer att leda till ökad immunisering", säger Novavax-chefen Stanley Erick i ett pressmeddelande.

Novavax-produkten är inte ett så kallat mRNA-vaccin, utan bygger på en äldre teknik. Det har i sin tur närt förhoppningar om att det i större grad ska kunna accepteras av vaccinskeptiker, som föredrar mer beprövade metoder.

Inför godkännandet har runt 30 000 personer fått Novavax vaccin.

– Man har sett en acceptabel biverkningsprofil, säger Ulla Wändel Liminga, ämnesområdesansvarig för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Vidare tillägger hon att det rör sig om vanliga reaktioner på vaccin som stimulerar kroppens immunförsvar. Folkhälsomyndigheten ansvarar för vilka grupper som kommer att få vaccinet, säger hon.

Novavax blir femte vaccin att godkännas av EMA efter Astra Zeneca, Pfizer Biontech, Moderna och Janssen. EU-kommissionen har centralt beställt 200 miljoner doser från Novavax för medlemsländernas räkning. Sverige har beställt 2,2 miljoner doser.

Wiktor Nummelin/TT

Jesper Karlsson/TT

Kristina Erkenborn/TT

Patrik Dokk/TT