DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Lågkonjunkturen närmar sig med stormsteg i Göteborg

Poseidon-fontänen på Götaplatsen med Göteborgs konstmuseum i bakgrunden. Bild: ERIK ABEL / TT

"Lågkonjunkturen närmar sig regionen med stormsteg", säger Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg, som släpper färska konjunktursiffror. Men bilden är delad bland branscherna, rapporterar GP.

Bland de svårast drabbade branscherna är handeln där fler handelsföretag vittnar om en minskad försäljning och lönsamhet under tredje kvartalet.

Även byggsektorn kan efter flera starka år, med många uppmärksammade byggprojekt, se en tydlig nedkylning under hösten.

Den annars starka tillverkningsindustrin ser också en inbromsning, dock från höga nivåer. Produktionsvolymerna är alltjämt höga. Dessutom behöver industrin öka sin personal – samt de material de har haft svårt att få levererade.

– Regionens industriföretag håller emot något bättre än övriga delar av näringslivet. De långa leveranstiderna har byggt på företagens orderstockar samtidigt som den svaga kronan har gynnat delar av industrin, säger Henrik Einarsson, analyschef på BRG i en kommentar.

Trots motgångarna överraskar Göteborgsregionen med en fortsatt stark arbetsmarknad, bedömer Peter Warda, senior analytiker, BRG i en kommentar.

– Även om nivån på tillväxten är lite osäker på grund av metodskifte i statistiken är det säkerställt att arbetsmarknaden är starkare i Göteborgsregionen än i regionerna Malmö och Stockholm när vi jämför med samma kvartal i fjol, säger han.

Göteborgs-Posten: Nu sätter sig konjunkturen – så rasar branscherna i Göteborg