L stolta: Kan inte sänka skatten på utsläpp

Skatten på bensin och diesel ska sänkas med 50 öre litern, om M, KD och SD får igenom sitt budgetförslag. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Politik (TT)

Liberalerna ingår inte i budgetuppgörelsen som M, KD och SD har presenterat. En avgörande orsak är den sänkta bensin- och dieselskatten.

– Klimatet är en av våra prioriterade valfrågor. Det skulle vara väldigt tokigt om vi gick med på något sådant, säger Anna-Lena Johansson (L) som sitter i partistyrelsen.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari känner en stolthet i dag.

Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) har gått ihop och presenterat ett gemensamt budgetförslag i hopp om att utmana regeringens budget.

I förslaget ingår förstärkningar av rättsväsendet, sänkt skatt på arbete och pensioner, utbyggd laddinfrastruktur och pengar till fler vårdplatser. Dessutom föreslås sänkt bensin- och dieselskatt med 50 öre per liter från 1 maj 2022.

"Är helt rätt"

Liberalerna satt med i diskussionerna om budgetförslaget men ställde sig utanför.

Enligt partiledaren Nyamko Sabuni finns det flera bra delar i förslaget men hon tillägger: "Vi ser inte att nu isolerat gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp som rätt väg framåt när klimatarbetet i stället måste accelerera. Det finns helt enkelt bättre sätt att både stärka landsbygden och säkra klimatarbetet."

Romina Pourmokhtari ser behov av kompromisser i ett jämnt politiskt landskap men talar om att L måste veta sitt värde. Hon tycker att partiet gör helt rätt i att ställa sig utanför överenskommelsen och gå fram med sin egen budgetmotion.

– Jag tror Liberalerna gör helt rätt i att sätta principiella gränser i frågor som är väldigt viktiga. Man kan inte i ena stunden sitta i en regering som arbetar progressivt för bra klimatskatter och en omställning, och i andra stunden rösta igenom en budget till att göra det motsatta.

– Eftersom M-, KD- och SD-budgeten så isolerat vill gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp så är det helt rätt enligt mig att som ett liberalt parti som tar stor heder i att vara klimatpolitiker inte gå med på det, säger hon.

"Väldigt tokigt"

Anna-Lena Johansson, kommunalråd för Liberalerna i Sollentuna och ledamot i partistyrelsen, är även hon positiv till att L går sin egen väg.

– Sänka skatten på klimatutsläpp är helt fel. Klimatet är en av våra prioriterade valfrågor. Det skulle vara vara väldigt tokigt om vi gick med på något sådant.

– Sedan tycker jag att i vårt läge med låga opinionssiffror så är viktigt att kommunicera och få ut liberal politik utan att vara bundna av andras politik.

När det kommer till eventuella regeringsförhandlingar med M och KD efter valet är det en annan fråga, menar hon. Då blir det ett givande och tagande.

Samtidigt är förhandlingar med Sverigedemokraterna en känslig fråga för L. Partiet har ett partirådsbeslut från i mars om att kunna prata med alla partier men inte budgetförhandla med V och SD.

– Då hade vi nog inte hållit oss till partirådsbeslutet, säger Anna-Lena Johansson om L ingått i budgetöverenskommelsen.

Partirådsbeslutet fastslog också att Liberalerna inte kommer att medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår och "inget ytterkantsparti kan tillåtas bli en del av Sveriges regering", som det står i handlingarna inför Liberalernas landsmöte i helgen. Johansson tror att beslutet kommer ligga fast även efter landsmötet.

Niklas Svahn/TT