CORONAVACCINERINGEN

Kry vill få vaccinera fler: ”Det måste gå fort nu”

Intresset för att vaccinera sig mot covid-19 är stort. Trots det gapar vaccinstolar tomma i Stockholm. Nu är det dags att släppa på för fler grupper att få vaccin menar privata vårdbolaget Kry. ”Det måste gå fort nu”, säger vaccinsamordnare Maria Christoffersson.

Kry:s vaccinsamordnare Maria Christoffersson ser att intresset för att vaccinera sig i gruppen fas 3 har minskat. Nu är det dags att låta resten av befolkningen få vaccin.

—Vi har sett en trend sedan förra veckan att de bokade vaccinationstiderna går neråt.

Det kan bero på olika saker. Gruppen i fas 3 börjar bli klara och det är inte lika många som är på hugget.

Hur ser er möjligheter ut att vaccinera andra än de som ingår i fas 3?

— Vi kan inte vaccinera andra än de som regionen tillåter. Vi gör detta på uppdrag av Region Stockholm. Man bokar sig via deras app och det är de som släpper på.

Region Stockholm har ännu inte gett besked om de kommer öppna för nästa grupp, fas 4, att vaccinera sig tidigare än planerat, det vill säga i mitten av maj.

Kry säger att de har en god kontakt med regionerna under vaccineringsarbetet, men menar att det är dags att agera snart för att vaccin och personalresurser tas till vara på.

— Jag tror säkert att de tittar på det här nu, det ligger i allas intresse att få ut vaccinet, säger Christofferson och tillägger:

— Det måste gå fort nu.

Vad händer med det vaccin som inte används nu?

— Just nu har vi inget vaccin som inte används men det kan bli så att det blir vaccin som inte används. Inom någon vecka eller två måste det förbrukas, då det håller två veckor i frys.

Att intresset för vaccin är stort i befolkningen märker Kry av dagligen.

— Det kommer folk och frågar om vaccinmöjligheter hos oss, så vi vet att intresset är stort från nästa grupp som står på tur.