DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Krögare höjer priserna – dyrare att äta på restaurang

Restaurangpriserna har höjts i spåren av fördyrade transporter, bränslen och råvarubrist. "Vi är drabbade i två ändar", säger krögaren Mikael Wallin till Hallandsposten.

STOCKHOLM 20210701Människor sitter på restaurang Tiffany's uteservering på Götgatan i Stockholm efter 22.30 torsdagen den 1 juli då begränsningarna för öppettider för serveringsställen upphörde helt att gälla.Foto: Stefan Jerrevång/TT kod 60160 Bild: Stefan Jerrevång/TT

Mikael Wallin som driver bland annat Köket Lokstallarna, Food Market på Hallarna och Hümmer, säger att det inte handlar om att tjäna mer pengar.

– Just råvarugrejen, den är inte enkel. Folk måste förstå, det går inte bara laga och servera, vi är en lågmarginalbransch med 1,5–2 procent snittvinst i branschen och då är det ett gäng som drar in djävulska pengar och drar upp snittet, säger han.

Även Ken Karlsson på Gomidda Ved och Kol på Flygstaden har tvingats höja priserna.

Tyvärr finns det ingen annan väg att gå, menar Thomas Jakobsson, chefekonom på branschorganisationen Visita.

– Det är också så att restaurangpriser ökar något mer än konsumentpriser generellt och det beror på att man inte kan effektivisera sin produktion som i andra branscher. Då måste kostnaderna föras över på konsument, speciellt då restaurangbranschen har små marginaler.

Andra faktorer som påverkar priserna är skenande emballagepriser, svag svensk krona, containerbrist, mindre skördar till följd av torka och brist på förpackningsmaterial.

Hallandsposten: Krögare höjer priserna – dyrare att äta på restaurang