CORONARESTRIKTIONERNA

Kristersson: Öppna samhället för vaccinerade

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Moderatledaren Ulf Kristersson ställer sig nu bakom andra M-toppars krav om att häva restriktionerna för fullvaccinerade.

– Annars skulle livet aldrig gå tillbaka till det normala, säger han.

"Det finns ingen anledning att förvägra de som har fullt skydd mot viruset möjligheten att gå på teater, fotbollsmatcher, konserter och allt annat som är till glädje i människors liv", skriver han tillsammans med tre moderata regionråd på Expressen Debatt.

För TT utvecklar Kristersson vad han menar med "fullt skydd".

– Jag tror de flesta förstår att vi menar att man har fått båda sina vaccinationsdoser och den tid har gått som ska gå innan skyddet är fullt utvecklat, säger Ulf Kristersson.

TT: Det finns de som invänder att det inte finns ett fullt skydd, även om man är fullt vaccinerad.

– Det kan man säkert invända mot, men då skulle livet aldrig gå tillbaka till det normala, det tror jag inte de menar heller. Vi menar att när människor är vaccinerade då kommer även de som inte kan bli vaccinerade vara skyddade.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att det är viktigt att även den som är vaccinerad fortsätter att följa råden eftersom smittspridningen av covid-19 fortfarande är stor.

Vaccinpass nyckeln

Kristersson framhåller vaccinpasset som en nyckel för att öppna samhället. Vaccinpasset ska användas för att tillåta resor utrikes, men även för att låta människor leva som förut inrikes, anser han.

– Till exempel gå på kulturevenemang eller idrottsevenemang, gå i kyrkan och sådana saker.

TT: Gäller det här bara de stora evenemangen eller gäller det hela ens beteende, även privat?

– Privat beteende måste var och en ytterst ta ansvar för själv, vår poäng är att evenemang som i dag inte kan tillåtas för att människor kan bli smittade, de kan tillåtas i högre omfattning om det är fullt vaccinerade som kommer dit.

Större evenemang

Regeringen presenterade i torsdags sin femstegsplan för hur samhället ska lätta på restriktionerna. I september väntas mycket av det regelverk som gäller i dag vara borttaget.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har meddelat att Sverige kan få ett vaccinationspass för utrikes resor på plats den 1 juli.

Socialminister Lena Hallengren (S) har i sin tur sagt att regeringens besked om vaccinpass också rör tillträde till stora evenemang.

– Inledningsvis är det de stora evenemangen som av epidemiologiska skäl annars inte skulle kunna äga rum, så det handlar inte om verksamheter rent generellt.

Niklas Svahn/TT

Fakta

Steg ett: den 1 juni

50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.

FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.

Steg två: den 1 juli

500 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas.

Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

Restauranger och krogar får hålla öppet lite längre och deras gäster behöver inte längre begränsa sig i antal gäster vid varje bord eller följa avståndsregler när de sitter på uteserveringar.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.

Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.

Steg tre: den 15 juli

Restriktioner när det gäller långväga kollektivtrafik dras tillbaka, liksom rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken.

Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.

Steg fyra: någon gång i september

Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.

Steg fem: inget datum satt

Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär då handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.