FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Kristersson lovar riva upp Brommabeslut

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lovar att riva upp ett förhastat beslut om avveckling av Bromma flygplats. Arkivbild Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen går emot riksdagen och tar beslut i fel ordning om Bromma, anser Moderatledaren Ulf Kristersson. En borgerlig regering kommer att riva upp ett förhastat beslut.

– Allt som bygger på att lägga ned Bromma innan det finns färdigfattade beslut om att bygga ut Arlanda kommer vi att stoppa, säger Ulf Kristersson till TT.

– Och jag tror att det finns goda möjligheter att ha även en riksdagsmajoritet med sig på det, säger Ulf Kristersson.

Stoppa snart

Han bedömer att även finns möjligheter att hejda regeringen redan nu i riksdagen.

Riksdagens trafikutskott begär att infrastrukturminister Tomas Eneroth, efter initiativ av bland annat Centern, ska kallas till utskottet för att förklara regeringens besked om Bromma.

På en presskonferens på onsdagen sade miljö- och klimatminister Per Bolund (S) att Bromma ska avvecklas så snabbt som möjligt. Men först, betonade Eneroth, ska en utredare reda ut hur det ska gå till och vad det krävs för att Arlanda ska ta över trafiken.

Riva upp

Ulf Kristersson anser att regeringen agerar helt oseriöst och tar pandemin som intäkt för att avveckla Bromma och säger att det ska ske utan att ha klart för sig om hur det ska gå till och utan att Arlanda är förberett för ett övertagande. Men tar regeringen ett formellt beslut om att lägga ned kommer en borgerlig regering att riva upp det.

– Per Bolund var närmast övertydlig på presskonferensen att det här är ett nedläggningsbeslut, det är bara frågan om hur.

– Det är det beslutet vi kommer att riva upp vid en borgerlig valseger, säger Kristersson.

Centerpartiets trafikpolitiske talesperson, Anders Åkesson, anser också att regeringen tar beslut i fel ordning.

Man kan inte ta ett beslut att lägga ner utan att säkra kapacitet och möjligheter för resor och mindre bolag på Arlanda först, anser han.

– De riskerar att få en oerhört hård opinion emot sig, säger Åkesson.

Lars Larsson/TT

Olle Lindström/TT