USA:S EKONOMI

Kraftigt ökad detaljhandel i USA

Detaljhandelssiffror från USA. Arkivbild. Bild: Mark Lennihan/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Detaljhandeln i USA steg med 3,8 procent i januari jämfört med månaden före, enligt USA:s näringsdepartement. Det är det största lyftet på tio månader och en betydligt större ökning än väntat.

Utfallet kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 2 procent, enligt Bloomberg och en nedgång på 2,5 procent i december enligt reviderade tal.

Statistiken visar hur efterfrågan på varor är hög i USA, trots att omikronvarianten gjort att smittspridningen i covid-19-pandemin tog fart i landet under perioden.

De flesta detaljhandelssektorer registrerade omsättningslyft. Försäljningen av motorfordon steg 5,7 procent och det pekade även uppåt för bland annat möbler.

Däremot sjönk försäljningen på restauranger och barer med 0,9 procent.

Ett tryck uppåt på lönerna har gjort att konsumenter kunnat fortsätta shoppa bilar och nya möbler trots den högsta inflationen på årtionden, uppmätt till 7,5 procent i januari.

Detaljhandelssiffrorna är inte inflationsjusterade.

Exklusive motorfordon steg detaljhandeln med 3,3 procent. Räknar man bort matvarutjänster, bilförsäljningen, byggmaterialsbutiker och bensin lyfte detaljhandeln med 4,8 procent – den högsta nivån sedan mars 2021. Båda måtten hamnade betydligt högre än väntat.

Vid sidan av detaljhandelssiffrorna redovisar USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) en oväntat stark ökning för den amerikanska industriproduktionen i januari, upp med 1,4 procent mot månaden före. Analytiker hade räknat med en ökning på 0,5 procent, enligt en Bloombergenkät.

Kapacitetsutnyttjandet ökade samtidigt till 77,6 procent, upp från reviderade 76,6 procent i december och en snittprognos på 76,8 procent.

Importpriserna lyfte samtidigt med 2 procent mot väntade 1,2 procent, vilket ger en prisökning i årstakt på 10,8 procent, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement.