DEBATTEN OM FRISKOLORNA

”Kommersialisering av skolan del av lösningen”

Livskraftiga bolag kan möta den svenska skolans behov, skriver Bijan Fahimi och Thomas Gür, Tellusgruppen, på Di Debatt.

Under våren 2021 börsnoteras ytterligare två bolag inom utbildningssektorn i Stockholm. Det bör ses som en välkommen utveckling där livskraftiga bolag kan möta den svenska skolans behov, menar Bijan Fahimi och Thomas Gür, Tellusgruppen, i en debattartikel i Di.

De skriver att den svenska skolan är en marknad med stort handlingsutrymme för kunderna men tydligt begränsat utrymme för utförarna. Konsekvenserna av denna marknadsanpassning är ökad valfrihet och konsumentmakt.

”Här har vinstintresset en viktig funktion. Ideella skolor eller stiftelsestyrda skolor som står inför stor efterfrågan möter sällan kundbehoven med expansion. Istället skapas långa köer och högre inträdesbarriärer. Men kommersiella aktörer möter i regel ökad efterfrågan med att bygga ut verksamheten. Det leder till att fler elever får chansen att ta del av framgångsrika koncept”, skriver Bijan Fahimi och Thomas Gür på Di Debatt.

Di: Kommersialisering av skolan är en del av lösningen