ELKRISEN

Köerna växer till energirådgivarna

Redan under årets första åtta månader har det kommit in fler samtal än till Skånes energirådgivare än under hela 2021. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

De goda råden är gratis, men det blir allt svårare att komma fram till energirådgivare. I Skåne, som ligger i Sveriges dyraste elprisområde, har trycket under augusti ökat med 320 procent jämfört med samma månad förra året.

Augusti brukar normalt vara en ganska lugn månad för energirådgivarna. Men i Skåne noterades en toppnotering förra månaden: 681 samtal.

Redan under årets första åtta månader har det kommit in fler samtal än under hela 2021.

– Nu kan det vara en kötid på upp till tre veckor, säger Anna Mattsson, utvecklingsledare på Energikontoret Skåne.

Hinns inte med

Hon har jobbat med energirådgivning sedan 2009 och har aldrig tidigare varit med om flera veckors kö.

– Vi har inte varit så kända, så vi har lagt mycket tid på marknadsföring. Men denna hösten ska vi inte annonsera.

Tidigare har energi- och klimatrådgivarna också haft uppsökande verksamhet, till exempel hos företag och bostadsrättsföreningar, men det hinns inte med längre. I höst kommer dock en del kommuner att kunna skala upp energirådgivningen, eftersom Energimyndigheten har avsatt mer pengar.

Vissa rådsökande har personliga möten med rådgivarna, som sitter utspridda i kommunerna, medan andra får rådgivning per telefon.

Det är inte bara mängden samtal som ökar, utan också komplexiteten i dem.

– Varje rådgivning är individuell: Hur stor egen insats är man beredd att göra? Och hur mycket pengar har man att investera?

Energirådgivarna vill vara ett första bollplank. De lyssnar på behov och önskemål, ställer följdfrågor och berättar om olika alternativ.

Oberoende och neutrala

Däremot undviker de att peka med hela handen. Dels eftersom rådgivarna måste vara oberoende och neutrala i förhållande till olika marknadserbjudanden och dels eftersom det i slutänden blir en bedömning som var och en själv måste göra: Ska jag göra en investering för att få ner elförbrukningen eller ska jag spara pengarna för att kunna betala vinterns elräkningar?

När hela havet stormar blir det svårare att fatta den typen av beslut.

– Förra året kunde vi säga att "det här kommer att betala av sig på två år eller på fem år", men det kan vi inte säga nu, för vi vet inte mer än någon annan om det. Men de höga elpriserna har medfört att flera investeringar som tidigare har haft svag lönsamhet nu definitivt är lönsamma, säger Anna Mattsson.

Cecilia Klintö/TT

Fakta

För en genomsnittlig, eluppvärmd villa är det här de största elslukarna:

Värme: 50 procent av förbrukningen

Varmvatten: 25 procent

Eluppvärmt golv: 7,5 procent

Kyl, tvätt, belysning med mera: 4,5 procent

Torktumlare: 1,4 procent

Källa: Vattenfall